"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 24.08.2018

След като през месец юли Еврогрупата даде зелена светлина на България да започне своя път към еврозоната, тази седмица правителството започна да си пише домашното. На заседанието на Министерски съвет в сряда бе приет детайлен План за действие за присъединяване към Валутния механизъм II и към банковия съюз.

Не били квоти, а компоти

Явор Алексиев / 24.08.2018
По всичко личи, че жегите през август са задълбочили жаждата на правителството за нови приходоизточници. Този път това става зад паравана на социалната солидарност под формата на предложение за глоби за фирмите при отказ от наемане на хора с увреждания.

Данъците в София след Освобождението

Петър Ганев / 24.08.2018
Общинската каса се е пълнила от бариерното право за стоките, които влизат в града, от облагане на търговци и занаяти, както и от данъчния капан за кефове и забави. Всъщност основата на данъчната политика тогава не била много по-различна от съвременната, а именно – да се обложи по възможност „всяка работа, що носи кяр”.

Едно общество в преход, една индустрия готова да процъфти

Асен Начков* / 24.08.2018
Светът наблюдава как Канада пристъпва към светлинните прожектори като първата страна от Г-7 и Г-20, но трета в света – след Уругвай и Грузия, която ще легализира канабиса за развлечение (също срещан като рекреационен канабис) на национално ниво.