И психолозите искат власт и гарантирани доходи
Зорница Славова / 13.07.2018
Напоследък се отприщи сериозна вълна от искания за създаване на квазидържавни структури от различни гилдии. Към момента специалното регулиране се прилага за множество професии , но искания за включване на нови професии не спират да валят. През последните два месеца такива имаше от страна на зъботехниците, помощник-фармацевтите и превозвачите (писахме за тях тук).
Неподлежащо на приватизация, но неподходящо за ликвидация – що е то?
Весела Кръстанова* / 13.07.2018
С проект за промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), министерството предложи спиране на приватизацията на държавното дружество „Сортови семена-Елит“ – София и добавянето му в забранителния списък (на предприятия, неподлежащи на приватизация).
Кои образователни практики създават добри учители – уроците от PISA
Адриан Николов / 13.07.2018
Във фокуса на всяка политика в сферата на училищното образованието неизменно седят учителите, тъй като върху тях пада основната отговорност за доброто образование и знанията и уменията, придобити от учениците. В България последните години се говори най-вече за заплащането на учителите, а на по-заден план остава тяхната подготовка, обучение и условия на труд. Ефективните политики към учителите обаче включват много повече от добро заплащане.
Реформата в прокуратурата стигна до пренареждане на пешките - засега
Иван Брегов / 13.07.2018
През 2017 г. след тълкуване на Конституцията от страна на Конституционния съд (КС) се даде възможност прекрояването на съдебната карта на страната да започне именно от прокуратурата. Според решението на КС структурата на прокуратурата трябва да бъде във функционално, но не и в териториално съответствие с тази на съдилищата.