"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Непрочетените доклади за еврото

Петър Ганев / 25.05.2018
Общата картина показва, че това е един от най-положителните доклади за конвергенцията, които България е получавала. Въпреки всички критики в него, които са напълно основателни, фокусът попада върху формалните критерии за членство в еврозоната. Тях ги изпълняваме и това е ясно отбелязано. Това, което не изпълняваме е, че не сме в чакалнята. Именно за чакалнята ще кандидатстваме в идните седмици, както бе декларирано от правителството наскоро.

Защо провеждаме зрелостни изпити?

Адриан Николов / 25.05.2018
Дебатът около матурите следва да се насочи не към въпроса дали те трябва да се провеждат, а как могат те да бъдат подобрени. Понастоящем изглежда, че най-подходящата посока за развитието на зрелостните изпити би била към повишаване на тяхната трудност, което ще повиши ценността на средното образование и изискванията към ученици и учители, и насочването им в по-голяма степен към практични знания и умения.

Издръжката на живота става по-достъпна

Явор Алексиев / 25.05.2018
За малко повече от десетилетие капацитетът на средната нетна заплата в страната да покрие критериите на КНСБ за „нормален живот” се е повишил от 44% на 73%, като тук включваме и нуждите на родителите и тези на децата.

Анализ на ИПИ: The Bulgarian Currency Board – A Relic from a Turbulent Past or a Necessary Tool for Economic Stability?

ИПИ / 25.05.2018
Миналата седмица беше публикувана онлайн версията на The Visio Journal: Volume 2, където Адриан Николов от Института за пазарна икономика публикува свой анализ на тема „Българският валутен борд: останка от несигурно минало или необходим инструмент за икономическа стабилност“. Тук публикуваме превод на български език на резюмето на публикацията, а пълният текст на анализа може да бъде намерен в публикацията на Visio Institute.