"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

04.04.2018

Нови функционалности на сайта “Моите данъци” ИПИ пусна обновената версия на специализираната страница „Моите данъци” – kolkodavam.bg. Сайтът позволява на всеки работещ българин, на база своята заплата и потребление, да изчисли данъците, които плаща на държавата.

Сектор „(не)Сигурност” – повече пари за същия резултат

Калоян Стайков / 30.03.2018
Липсата на принципи при провеждането на фискална политика в страната и нежеланието за реформи водят до ниска ефективност и ефикасност при публичните разходи и провежданите политики. Ниската ефикасност е най-видна в секторите „Съдебна система” и „Полиция”, както показва Оценката на ефикасността на публичните разходи в България в периода 2011-2015 г. на ИПИ. Наливането на допълнителни средства в нереформирани сектори очевидно не дава резултат – нито качеството на услугите се подобрява, както се вижда от понижаващата се оценка на ефикасността в сектор „Полиция”, нито условията на труд се подобряват, както се вижда от продължаващите протести и искания за допълнителни разходи.

Политическите назначения в съдебната власт*

Иван Брегов / 30.03.2018
Когато си избирате лекар, искате да сте сигурни, че сте в ръцете на добър специалист. Ако човекът срещу вас не ви вдъхва доверие, отивате при друг. Но когато трябва да лекувате влошени отношения с партньор по договор или да ви се възвърне чувството за справедливост, попадате на съдия и прокурор, които не можете сами да избирате. Държавата е монополист на справедливостта (с редки изключения, когато се стигне до арбитраж или медиация). Но съдебната власт е и тази, която ви пази от произвола на самата държава, отменяйки незаконосъобразните действия на властта – акта ви от КАТ, да речем, или наредбата за прием на детето ви в детска градина. И е повече от важно правосъдието да вдъхва доверие, защото в лицето на съдиите и прокурорите виждате средството за възстановяване на правдата.

Подкрепи семинара “Europe & Liberty” в Банско 2018!

Институт за пазарна икономика / 30.03.2018
През 2018 г. ИПИ и IES-Europe организират отново летния семинар „Europe & Liberty”, но този път се обръщаме към индивидуални дарители, в т.ч. приятели на ИПИ и алумни на семинара за подкрепа на участниците. Позволете ни да Ви поканим да подкрепите семинара „Europe & Liberty” – Лято’ 2018 с дарение в размер по свой избор за покриване единствено на разходите на студентите-участници в събитието. Семинарът „Europe & Liberty” е напълно безплатен за участниците.

27 млн. лв. за финансово оздравяване на общини през 2017 г.

Петър Ганев / 30.03.2018
Едва в края на следващата година ще знаем как ще процедира финансовото министерство с този казус – това ще зависи най-вероятно и от състоянието и изпълнението на бюджета през 2019 г. Политическият момент тук е, че през октомври 2019 г. ще бъдат проведени и местните избори, тоест за въпросните 9 общини този казус ще бъде на дневен ред и ще играе значима роля. Политическата надпревара на местно ниво няма как да не вземе под внимание факта, че общинските финанси са тежко зависими от едно решение на централната власт няколко седмици след местния вот.