"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 09.03.2018

Като цяло, данните за пореден път потвърждават, че вътрешният ресурс на икономиката в момента не може да осигури растеж повече от 3-4%. Ключът към по-високия растеж минава през привличане на инвестиции и работници от чужбина, както и през повишаване на производителността на труда и капитала в страната, така че с наличните хора и капитал да се произвежда повече. Иначе никога няма да ги стигнем нито американците, нито пък западноевропейците.

Неизбежната отбрана на властта срещу признанието за стабилни и неработещи институции

Иван Брегов / 09.03.2018
Въпреки познатите похвати на политическо ниво, случаят в Пловдив не е убедителен аргумент да се променя институтът на неизбежната отбрана, разписан в Наказателния кодекс. Първо, проблемите са повече институционални и изискват не законови реформи, а реформи при функционирането на институциите. И това се доказва многократно и многозначително – противниците на съдебната реформа се опитаха през 2015 г. да подменят институционалното укрепване на съда и да отрекат нуждата от отчетна прокуратура с предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Така лош се оказа наказателният процес, а не прилагащата го прокуратура в доказване на престъпленията. Сега пък ще се променя Наказателния кодекс вместо да се обърне внимание на правоохранителните органи в лицето на МВР и прокуратурата.

Безконтролното харчене продължава

Зорница Славова / 09.03.2018
ИПИ следи отблизо работата на Сметната палата, чиито одити на държавните институции дават ценна информация за ефективността на държавните харчове. Последното издание на изследването „Успехите и провалите на българските правителства 1998-2015 г.” показа, че разходи за над 65 млрд. лв. на централната администрация могат да се определят като „провал” заради редицата си пороци. За пет години пък общините имат сериозни нарушения при изразходването на 3,5 млрд. лв., а Сметната палата е изпратила ¼ от общинските одитни доклади до прокуратурата заради наличие на данни за престъпления.

Соломоновите решения на управляващите

Калоян Стайков / 09.03.2018
лека-полека се отдалечаваме от достиженията на държавното управление от последните векове и се връщаме към Соломоновите времена, когато царят е изслушвал проблемите на поданиците си и, с помощта на умения, мъдрост и знание, е намирал решение, което да е угодно на всички. Оказва се, че намесата на премиера буквално може да спасява животи.

Министър в Холивуд

Петър Ганев / 09.03.2018
Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите „Оскар”. Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец. Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства. Това, обаче, не е задължително добра новина за данъкоплатците.

Съпротивата срещу реформите при хората с увреждания започна

Явор Алексиев / 09.03.2018
Стъпки назад няма да помогнат на никого. Нито на хората с увреждания, програмите и мерките за подпомагане на които ще продължат да са обект на злоупотреби, нито на управляващите, които ще изтърват този рядък шанс за промяна на една от най-анахронистичните системи в България. Предложената от МТСП концепция е именно това – концепция, на база на която да бъдат изготвени бъдещите промени. Направена е първа стъпка в посока смяна на модела, но краят на процеса е много далеч.