"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Бюджетните дефицити или какво става, когато светнат лампите и купонът свърши

Калоян Стайков / 17.11.2017
Оправданията на политиците, че намаляване на публичните разходи би влошило икономическото развитие не се потвърждават през 2016 и 2017 г., когато с по-малко от предвидените публични разходи се постига по-висок от предвидения икономически растеж. По време на кризата те имаха и друго оправдание – в криза не се правят реформи. Кризата отдавна свърши и е време за реформи, преди да е дошла следващата!

Бум на трудовите пазари и перспективи за 2018 г.

Явор Алексиев / 17.11.2017
От днешна гледна точка изглежда напълно възможно НСИ по една или друга причина да е подценил броят на заетите през миналата година и съответно ръстът на заетите сега да е надценен. Това не би направило ръстa на заетостта през третото тримесечие на 2017 г. по-малко значим, но би обяснило ясно видимата аномалия в данните през второто полугодие на 2016 г.

Алтернативен бюджет с ниски данъци и излишък (2018 г.)

13.11.2017
За 15-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготвя своя Алтернативен бюджет с ниски данъци. След две години на висок икономически растеж и очаквания той да се запази и през следващите три години е крайно време за реформи!

Без значителни последствия от новия списък на защитените учебни заведения

Адриан Николов / 17.11.2017
Предвид че училищата в страната са над 2450, а детските градини – над 2000, няма изгледи одобряването на новия списък да се отрази значително на процеса по оптимизиране на училищната мрежа, тъй като защитените училища и детски градини са доста малка част от всички .

Прегрява ли икономиката?

Десислава Николова / 17.11.2017
Като цяло, ако може да се направи грубо сравнение на сегашното икономическо оживление с това от периода преди кризата, то в момента по повечето показатели сме някъде на нивата от началото на 2005 г. С други думи, ако процесите се развият по аналогичен начин, то имаме още около 2-2,5 години преди да започнем да говорим за прегряване и риск от „твърдо приземяване”

Управляващите се справиха отлично с неизпълнението на препоръките към правосъдието

Иван Брегов / 17.11.2017
Превратно и неправилно е характеризирането на ноемврийския Доклад на ЕК като много положителен или дори задоволителен. Като такъв може да го определи или човек, който не го е чел или такъв, който не познава политическия език на ЕК и не отчита контекста, в който се публикува докладът, а именно – предстоящото председателство на Европейския съвет от България.

Европейската комисия за образованието в България и защо са нужни повече средищни училища

Зорница Славова / 17.11.2017
Европейската комисия (ЕК) публикува годишния си доклад за 2017 г. за образователната система в България. Прегледът на случващото се в страната отново показва традиционните слабости и проследява развитието на основните образователни показатели, които не се подобряват през последните няколко години и изостават значително от средноевропейските въпреки ниската база.