"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

По-високият просперитет се отлага

Институт за пазарна икономика / 03.11.2017
Трудната задача е свързана с работата на съдебната система. Да се чувстваш защитен и да вярваш на съда, че бързо, ефективно и безпристрастно ще защити сключените договори при спор, е проблемът у нас. Много хора у нас не вярват на съда и съдейки по скандалите всеки ден, има защо. Перспективата за положителна промяна е неясна и далечна.

Интеграцията на хората с увреждания тръгва в нова посока

Явор Алексиев / 03.11.2017
Внесената от министъра на труда и социалната политиката Бисер Петков Концепция за реформиране на експертизата на работоспособността показва, че някои от големите проблеми в подхода към интеграция на хората с увреждания най-после са били осъзнати от администрацията.

Планираните от МОН реформи – далеч не идеални, но в правилната посока

Адриан Николов / 03.11.2017
В началото на седмицата, заедно с внасянето на проектобюджета бяха публикувани и детайлните планове и прогнози на министерствата за дейността им през следващите няколко години. Тъй като програмите и дейностите в сферата на образованието са много и различни, тук ще се спрем само на някои от най-ключовите и важни за развитието на политиката в сектора, и ще опитаме да анализираме възможните последствия от изпълнението им.

ЕКСКЛУЗИВНО! 2,29 лв. на седмица за НОИ!

Институт за пазарна икономика / 03.11.2017
От 1 януари 2018 г. всички работещи българи ще бъдат автоматично абонирани към нов бюлетин на НОИ. Осигуряващите се лица ще получават информация за своите пенсионни спестявания директно на мобилния си телефон. Таксата за тази услуга ще бъде 2,29 лв. на седмица и ще бъде начислявана в сметката към мобилния оператор. Абонирането към новата услуга на НОИ и заплащането на таксата от 2,29 лв. на седмица са задължителни за осигурените лица и става служебно.

Специализиран съд не означава специален

Иван Брегов / 03.11.2017
От 2011 г. насам в българското правосъдие функционират особен вид съдилища и звена на прокуратурата, наречени „специализирани”. Общото впечатление е за изобилие от органи и множественост на законодателството при нисък капацитет в правоприлагането и отчайваща резултатност.

Основното послание от доклада за проектобюджет 2018 на съдебната власт: Съществуваме и това е достатъчно за искане на повече пари

Институт за пазарна икономика / 03.11.2017
Предстои да видим как ще бъде аргументирано поисканото увеличение на заседания на бюджетна комисия в НС, на което представител на ВСС трябва да представи проектобюджета за 2018 г. на съдебната власт. Нашите очаквания са, че ще се постигне компромис за размера на капиталовите разходи като МФ „отпусне” около 5-6 млн. лв. повече от предложените от него 14,5 млн.лв., както и ще намали очакванията си за приходите от глоби с около 1 млн. лв. Възможно е и леко увеличение на разходите за заплати, но не в размера поискан от ВСС, а може би за около 10 млн.лв.

УНСС, ИПИ и ЦИД стартират проекти за проучване на борбата с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления

Институт за пазарна икономика / 03.11.2017
На 30.10.2017г. в Голямата конферентна зала на УНСС се състоя съвместна пресконференция на ръководителите на трите български проекта, спечелили финансиране по глобалната инициатива PMI Impact[1] за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления като корупция, организирана престъпност и пране на пари. Участие в пресконференцията взеха проф. Димитър Димитров от УНСС, г-н Петър Ганев от Института за пазарна икономика и г-н Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, чиито проекти са сред 32-та одобрени в първия кръг финансиране на инициативата.