"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

29.09.2017

Индекс на бюрокрацията Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22 работни дни) отнема на местните предприемачи да се справят с бюрократичната тежест в рамките на годината. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27,5 часа (3,5 работни дни), посветени на бюрокрацията. Това показва Индексът на бюрокрацията за България на ИПИ, с който отбелязваме международния ден на бюрокрацията на 29 септември 2017 г.

Минималните осигурителни доходи стават още по-безсмислени

Зорница Славова / 29.09.2017
Всичко показва, че минималните осигурителни прагове отдавна са доказали не само безсмислеността си, но и вредата си върху икономика и работещите. В този ред на мисли те не само не трябва да се увеличават от министъра, а трябва да се отменят. Особено при положение, че вече не може да става дума и за преговори и споразумения между работодателите и работниците.

Икономическата свобода в България остава ниска

Институт за пазарна икономика / 28.09.2017
България се нарежда на 48-мо място от 159 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2017”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2015 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Нови усилия за справяне с неграмотността

Зорница Славова / 29.09.2017
Това е само един пример за промяна на концепцията за образоването на учениците и излизане извън административно заложените минимални изисквания, работно време, учебни планове и прочие. В този смисъл централизираното разработване на поредния план без анализ на резултатите от предишните такива е много вероятно да се превърне в поредното ялово административно упражнение. Ако няма мотивация и целенасочена работа от директорите, учителите и общностите на местно ниво, резултати трудно ще се постигнат с написването и приемането на още един документ. А България скоро няма да се отлепи от дъното на международните класации.