В кои области престъпността е най-висока и колко са разкритите престъпления
Зорница Славова / 25.08.2017
Данните показват, че относителният брой на регистрираните престъпления продължава да намалява непрекъснато и стабилно след 2013 г. и вече напълно очертава тенденция към намаление след пика в началото на кризата. Трябва да се има предвид, че не всички престъпления се регистрират, а България е сред страните, в които доверието към полицията е най-ниско.
Социален дъмпинг или свободно движение на работниците?
Адриан Николов / 25.08.2017
Обиколката на френския президент Еманюел Макрон в Източна Европа, част от която е и посещението му в България, си поставя за цел – между много други – да преговаря в полза на изменянето на правилата за командированите работници в ЕС, с цел премахване на „нелоялната конкуренция“, която в момента оказват командировани източноевропейски работници на работещите в западноевропейски страни.
Пречките пред рейтинговата система на университетите могат да я осакатят
Адриан Николов / 25.08.2017
Сред новините, които останаха на заден план тази седмица, е блокирането на обществената поръчка за обновяване на рейтингите на висшите училища и техните специалности, систематизирани в рейтинговата система на МОН. Въпреки че прекратяването на поръчката не е ново – министерството взе това си решение още на 8 юни – чак сега дойде коментарът какво ще включва тазгодишният вариант на класирането предвид прекратената поръчка.