"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Още по-високи местни данъци през 2017 г.

Явор Алексиев / 14.07.2017
Състоянието на общинските бюджети и отказът на централната власт от фискална децентрализация поставят все повече местни власти в ситуация, в която повишаването на данъци изглежда къде изкушаващо, къде наложително. Изчисленията на ИПИ, базирани на информация, получена от самите общини, показват че все повече от тях прибягват към повишаване на ключови данъци.

Международен индекс „Право на собственост” 2017 - Къде е България?

Институт за пазарна икономика / 11.07.2017
За поредна година Институтът за пазарна икономика представя в България международния индекс „Право на собственост”. В тазгодишното издание на индекса България отбелязва ново дъно. Резултатът на страната намалява и вече не достига и половината от възможните максимални точки. България получава резултат от 4,8 т. (от 10 т.) и се нарежда на 85-то място (от 127 страни).

Позиция: Нова акцизна рамка за иновативните „нагреваеми“ тютюневи изделия

12.07.2017
Иновативните тютюневи изделия, сред които са и т.нар. нагреваеми тютюневи изделия, трябва да бъдат обект на подходящо законодателно третиране и към тях следва да се прилага адекватна фискална рамка – нещо, което вече се случва в други държави в ЕС.

В памет на бележития Кристиан Таков

14.07.2017
Оттук нататък има само два пътя – на борбата за право и на предателството към него. Ние не избираме, дали да се впуснем в тази борба; избираме само, на коя страна ще застанем. Времето решава, дали да помни или да замъти временните ни предателства към нея. Съдбата пък избира, колко дълго ще ни позволи да я продължим. Спечелването й е немислимо, но спирането й – позорно.

Започва ли нов бум в потреблението?

Десислава Николова / 14.07.2017
Крайното потребление на домакинствата расте с 6,5% на годишна база през първото тримесечие. Този темп на нарастване на потреблението е вторият най-висок от началото на кризата насам и в комбинация с други показатели навежда на мисълта, че има сериозно раздвижване при потреблението. Но дали наистина сме на прага на нов бум в потреблението на домакинствата?

Могат ли българите в чужбина да са „8-9 милиона“?

Адриан Николов / 14.07.2017
Независимо дали става дума за реалните измерения на демографските проблеми на страната, замърсяването на въздуха в столицата или дела на бедните, данните най-често биват препирани, изкривявани, накълцани или направо измислени, за да паснат най-точно на нечия теза или да помогнат да бъде убедена публиката за прокарването на някоя политика.

Проблемни промени в Търговския закон от опозицията

Иван Брегов / 14.07.2017
Ако ще търсим равенство пред закона, законопроектът трябва да обхване всички видове търговци. В противен случай добрата като идеи законодателна инициатива може да бъде използвана само с популистки цели.