"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

16.06.2017

Прегледаните 901 одитни доклада и големият брой на „провалите” доказват нехайството на правителствата към парите на данъкоплатците. В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин, харчи неикономично и работи неефективно. В същото време иззема и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнеса.

Изборите за ВСС и неотговорените въпроси

Иван Брегов / 16.06.2017
Предстоящата събота най-голямото магистратско съсловие ще избере своите шестима представители в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Кандидадатите са почти петорно повече от мандатите – 27 души се борят за 6 места. Проведените изслушвания на претендентите пред Общото събрание на съдиите показаха принципното разделение сред съдийската общност в няколко направления.

Декларация за състоянието на демокрацията в ЦИЕ

16.06.2017
На 1 юни 2017 г. CIPE и неговите регионални партньори се събраха в Брюксел, за да се обединят около декларация, която отстоява ключовата роля на демократичните ценности и принципите на свободния пазар за ЦИЕ. Декларацията, подготвена от местни лидери, се основава на дълбочинни проучвания и анализи на предизвикателствата в региона и проблемите на неговите жители.

Стенограмата "КТБ" Vs Моделът "КТБ"

Петър Ганев / 16.06.2017
Без да влизаме в дискусията трябва или не подобен документ да се публикува, няколко неща си заслужава да се отбележат. Първо, защото стенограмата е 100 страници и най-вероятно повечето хора никога няма да се захванат да я четат. Второ, защото голяма част от коментиращите просто изказват своето мнение за казуса "КТБ", без реално да коментират стенограмата. Трето, защото има много политическо говорене, което изкривява картината.

ИПИ спечели наградата „Икономика на светло”

16.06.2017
Институтът за пазарна икономика спечели тазгодишната награда „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за 2017 г. в категорията за личност или организация, допринесла за ограничаване на неформалната икономика.