"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 12.05.2017

Заседанието на Министерски съвет тази седмица, както и първото заседание на правителството през 2001 г. – ако някой все още го помни, като всяко първо заседание позволява да се направят някои констатации и предвиждания.

2017: Денят на свобода от правителството идва на 16 май

12.05.2017
През настоящата 2017 г. ще работим до 16-ти май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

Новият стар модел на финансиране на образованието

Адриан Николов / 12.05.2017
В края на миналия месец министерство на образованието публикува проект за нова наредба, касаеща именно подхода към разпределянето на бюджетни средства за училищата във връзка с обновения закон за предучилищното и училищно образование, влязъл в сила през август 2016 г. Предвид смелите заявки за промяна в системата, би било разумно да се очаква, че новата наредба ще включва значителни изменения в посока опростяване и рационализиране на настоящия модел, както и към включване на оценка на качеството в него.

Мелтцер: един от великите икономисти на нашето съвремие

Красен Станчев / 12.05.2017
На 9 май, на 89 годишна възраст, от този свят си отиде Алан Мелтцер. Той беше в края на живота си най-известният теоретик и историк на парите и централното банкиране, завърши творческия си път като почетен професор в Университета Карнеги Мелън и старши сътрудник на HooverInstitutionв Станфърд, Калифорния. Мнозина колеги смятат, че той е един от двадесетте най-добри икономисти на последното столетие.

Що е то мажоритарно гласуване и има ли то почва у нас

Адриан Николов / 12.05.2017
Тази седмица, месеци след като въвеждането на мажоритарна избирателна система получи значителна подкрепа на референдума есента, депутатите от новия парламент внесоха предложение за смяна на настоящата пропорционална избирателна система с мажоритарна. При такава рязка и тотална промяна, разбира се, е трудно да бъде даден еднозначен отговор дали новата система ще има положителен или отрицателен ефект върху политическия живот и парламентарното представителство. По тази причина тук ще разгледам положителните и отрицателните страни на тази система, почерпени от опита на страните, които я прилагат.

Кой ще печели обществени поръчки – прогнозен модел на ИПИ

ИПИ / 12.05.2017
Обработката на цялата база данни, търсачката и аналитичната работа по проекта дават възможност за прогнозиране на изхода от бъдещи обществени поръчки с определена степен на вероятност. Разработеният и приложен модел за прогнозиране на изхода от обявените обществени поръчки може да се провери чрез практиката.

Има ли ясен курс в социалното подпомагане

Явор Алексиев / 12.05.2017
Българската система за социално подпомагане е много далеч от състояние което можем да опишем като работещо, а общите формулировки в управленската програма не дават особени надежди ситуацията да се промени през следващите години.

Кратка история на данъчната свобода в България

Петър Ганев / 12.05.2017
През 2017 г. данъчната свобода ще настъпи на 16 май ... И преди кризата данъчната свобода е настъпвала някъде в средата на май. В годините на кризата денят идваше доста по-рано (има случай и в края на април), но това беше заради сриването на приходите и появата на големи дефицити през 2009-2011 г. Днес, през 2017 г., приходната част на бюджета е напълно въззстановена и преразпределението се върна на нива около 38% от БВП. Както и в първото издание на данъчната свобода (2007), така и днес се налага извода, че в крайна сметка държавата си гони тези нива на преразпределение и ги постига.