Домакинствата отделят все повече за данъци
Явор Алексиев / 05.05.2017
Общата тенденция за повишаване на относителния дял на разходите за данъци и осигуровки води до по-бавен от възможния растеж на разполагаемия доход на домакинствата. Така промяната на структурата на потреблението става по-труднa, особено в по-ниските децили на доходното разпределение, където разходите за стоки и услуги от първа необходимост (като тези за храна и комунални услуги) продължават да играят значителна роля.
Покана от ИПИ: Летен семинар "Europe & Liberty", Банско 2017 (удължен срок)
05.05.2017
Институтът за пазарна икономика, Фондация за свободата „Фридрих Науман” и Institute for Economic Studies – Europe за поредна година организират съвместно едноседмичен летен семинар за студенти и младежи в Банско (България).
Бюджетът до март – излишък, но по-нисък от 2016 г.
Калоян Стайков / 05.05.2017
Бюджетното изпълнение от началото на годината изглежда здравословно, но, въпреки че е рано да се правят прогнози, следва да се отбележат две особености: 1) излишъкът е значително по-нисък в сравнение със същия период на предходната година и 2) новото правителство вече направи заявки за увеличаване на разходите в сравнение с бюджетния план. Това обаче не означава автоматично бюджетни проблеми по няколко причини.
Закъснението на Столична община в борбата с мръсния въздух
Мирослав Хаджийски* / 05.05.2017
Важно е Столична община да въведе в действие новите мерки за контрол на качеството на атмосферния въздух в най-скоро време и да покаже реална воля за ефективното им изпълнение и постепенно справяне с проблема, за да се намали риска за здравето на гражданите и да се подобри качеството на живот в столицата.
Заповядайте да отпразнуваме Деня за данъчна свобода на 13 май
05.05.2017
Това е онзи ден в годината, когато символично изплащаме всичко дължимо на държавата и в останалите дни работим за себе си. 2017-та е годината, в която се нуждаем от рекордните 136 дни, за да се издължим на хазната. Какъв прекрасен повод да се почерпим с бира.