"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 10.02.2017

Неотдавна Българската социалистическа партия (БСП) представи някои от основните моменти в предизборната си програма. Един от фокусите, очаквано, е облагането на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък. БСП увери, че няма да отменя плоския данък (т.е. да го заменя с прогресивен) и някои побързаха да си отдъхнат. Всъщност, двете промени, които БСП предлага, представляват бързо торпилиране на плоския данък.

И небанковият AQR като банковия – продължавайте, няма нищо за гледане

Калоян Стайков / 10.02.2017
След публикуването на резултатите от оценката на качеството на активите (Asset Quality Review – AQR) на дружествата в небанковия сектор спокойно може да се каже, че те слабо се отличават от тези за банковите дружества. Напълно очаквано, оценителите откриват известни проблеми (би било подозрително, ако всичко е идеално), но нито размерът им, нито тяхното естество предизвикват сериозни вълнения. На този фон естествено възниква въпросът: каква беше целта на тези оценки?

Карти: Развитието на българските общини

10.02.2017
През последните пет години „Регионални профили: показатели за развитие” се превърна в най-обхватното и задълбочено изследване на развитието на българските области. Сайтът на изследването е прекрасен източник на данни и анализи за развитието на районите, областите и общините, а от днес на него можете да намерите и редица динамични карти, визуализиращи важни аспекти на процесите в българските общини.

Малка част от фискалния резерв е свободна*

Калоян Стайков / 10.02.2017
Предсрочните избори обикновено се свързват с очакване за промяна, но с наближаването на третите такива в България за последните пет години това очакване най-вероятно няма да бъде оправдано. Възгледите на френския писател от XIX век Алфонс Кар, че „колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите“, са подкрепени от редица предизборни аргументи на двете най-големи парламентарни групи.

Законът за концесиите, президентското вето и какво следва сега

Владимир Славов* / 10.02.2017
Ветото на президента може и да се базира на разумни аргументи, но след като такива не бяха оповестени,към момента остава неубедително и прилича по-скоро на демонстрация на властова позиция. Поставеният прецедент за налагане на вето без нуждата от обяснения, ако стане практика, много бързо ще подрие доверието в президентската институция и ще обезсмисли един от малкото инструменти на разположение на президента за коректив на законодателната власт.

Малко хора, много общински служители

Силвия Чомакова, Мирослав Хаджийски* / 10.02.2017
Непосредственото съседство между малки общини с високо съотношение на общинските служители към населението (като Трекляно) и големи общини с ниско съотношение (като Кюстендил), още веднъж повдига въпроса за необходимостта от териториално административна реформа.

В памет на Ханс Рослинг

Петър Ганев / 10.02.2017
Тази седмица почина един от най-силните гласове на разума по темите бедност и неравенство в световен план - Ханс Рослинг. Професорът по международно здраве в Каролинския институт (Швеция) се превърна в световна сензация през 2006 г., когато представи работата си на TED конференция в Монтерей (Калифорния). Използването на огромно количество данни и невероятни визуализации направиха неговата презентация най-бързия курс по международно развитие и динамика на бедността в света.