"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 20.01.2017

Макар и да няма яснота как ще изглежда следващият парламент, програмата за саниране се превърна в чудесен инструмент за раздуване на публичния сектор - необятна, с различни възможности за финансиране, но някак встрани от бюджета. В същото време, прави хората зависими от политиците и е много трудна за спиране. Едва ли скоро ще ѝ видим края.

Брекзит и дилемата на затворника

Десислава Николова / 20.01.2017
Страхът на ЕС, че една много изгодна сделка ще отвори вратата за и други потенциални „напускащи”, най-вероятно ще накара съвета да бави и да усложнява преговорите. В крайна сметка е много възможно преговорите да приключат без сделка или с много ограничена сделка, която не би била в най-добрия икономически интерес и на двете страни.

Цената на ниското образование става все по-висока

Явор Алексиев / 20.01.2017
Младите стават все по-високоплатени, докато при лицата на възраст над 50 години се наблюдава трайна тенденция на спад във възнагражденията. Сериозният ръст в относителния дял на наетите висшисти показва, че образователната структура на работната сила у нас постепенно се подобрява.

Покана за кръгла маса: Демокрация на кръстопът

20.01.2017
ИПИ ще представи анализ, който се фокусира върху възприятията за най-сериозните проблеми на демокрацията у нас, представени в светлината на значимите политически и икономически събития от последните години.