"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Зорница Славова / 13.01.2017

Дисекцията на данните за обществените поръчки за периода 2007-2015 г. показва редица интересни факти: 1) за 9 години са проведени над 170 хил. поръчки за над 62 млрд. лв.; 2) на ден държавата харчи по 20 млн. лв. публичен ресурс; 3) разходите за обществени поръчки са около 8-9% от БВП и над 20% от държавните разходи; 4) наблюдава се голяма концентрация на изпълнителите и възложителите; 5) най-скъпите поръчки са за инфраструктурни и транспортни проекти; ...

Нова година, нови избори, стари обещания

Калоян Стайков / 13.01.2017
Още преди официалното разпускане на парламента БСП вече започна предизборната си кампания с куп обещания за политиките, които ще провежда след като бъде избрана. Възгледите на партията се простират от добре познатите идеи като борбата с бедността чрез повече социални помощи което е парадоксално, до някои по-нови такива като реиндустриализацията на българската икономика.

Общините ще вдигат данъци, докато не сменим модела*

Петър Ганев / 13.01.2017
Броени дни преди да бъдат приети общинските бюджети за 2017 г., можем да очакваме, че немалко общини ще повишат местните данъци и такси. Пловдив, Бургас, Русе, Перник и Кърджали са една малка част от общините, където се обсъжда едно или друго покачване на местните налози.

Двадесет години по-късно: какво лъжат коментаторите на събитията от 10 януари 1997 г.*

Красен Станчев / 13.01.2017
Вместо коментаторите на настоящата история на тази страна да търсят факти и документи, те се съревновават в производството на идеологеми. Избирателите робуват на тези упорито и в захлас разказвани митове. И това ще се види на предстоящите избори, както се видя на последните. А митовете са поне следните, повечето от тях ясно формулирани в телевизионни предавания на изминалата седмица.

Eнергетиката се сдоби с касичка за стари и нови грешки*

Калоян Стайков / 13.01.2017
Традиционно в началото на годината преобладават новините за тежката пътна обстановка, студеното време и тържествата около Йордановден. През последните четири години още една тема се промъкна към водещите новини в страната, въпреки че през останалата част от годината малко хора й обръщат внимание - състоянието на сектор "Електроенергетика".