"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

17.11.2016

За 14-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи Алтернативен държавен бюджет с нулев дефицит и разумни разходи. След подадената оставка от правителството, дискусиите за Бюджет 2017 навлизат в сложна конституционна среда, а политическите рискове пред държавните финанси са реални.

Разходите и проблемите се увеличават в държавното здравеопазване

Калоян Стайков / 18.11.2016
От прегледа на разходите за здравеопазване се наблюдава крещяща липса на последователна политика в сектора и преобладаващо ръчно управление. За съжаление през 2015 г., когато икономическата активност се развива по-добре от първоначалните очаквания и при наличие на известна политическа стабилност, административните намеси в сектора продължават. След оставката на кабинета може да се очаква сходно развитие – още по-високи разходи, липса на подобрение на услугата и трупане на нови неразплатени задължения.

Демокрация и пазар: диалектика?

Георги Ганев / 18.11.2016
Взаимовръзките между демократичната политическа подредба на едно общество и неговата пазарна икономика предизвикват противоречиви риторики.

Икономиката все още расте с бърз темп, но пазарът на труда издиша

Десислава Николова / 18.11.2016
Третото тримесечие на 2016 г. разкрива на пръв поглед противоречиви данни за икономиката. От една страна експресните данни БВП показват, че икономиката бележи най-високия ръст на тримесечна база в рамките на ЕС – 0,8%. На годишна база ръстът пък е вторият най-висок сред страните в ЕС - 3,5%.

Още едно мнение за Конституцията и президента

Любомир Авджийски / 18.11.2016
Плевнелиев следва да се съобрази с разпоредбите и смисъла на конституционната процедура като не насрочва избори за ново Народно събрание, а Румен Радев следва да се съобрази с политическия опит и отговорността на настоящия президент за съставяне на служебно правителство.

Пропорционален данък и справедливост*

Красен Станчев / 18.11.2016
Отново се заговори за промяна на данъчната система, уж не била справедлива. Действителното положение е точно обратното – плоският данък е по-справедлив от всички алтернативни данъчни системи. Новото сега е, че опозицията поставя премахването на тази система като условие за подкрепа на властта.