"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 28.10.2016

Бюджет 2017 предвижда поредното разпускане на фискалната политика и поредната година на дефицитно харчене. Въпреки огромния шанс за затваряне на страницата с хроничните дефицити от последните 8 години (2009-2016 г.), даден на правителството тази година с добрата събираемост на приходите и нереализираните разходи по европейски проекти, това очевидно няма да се случи и в следващите 3 години.

Добър (3,50) за МОН и ромските стипендии

Явор Алексиев / 28.10.2016
Таргетирането на групи със специфични потребности е хубаво нещо, но трябва да се прави на база обосновани обективни характеристики на бенефициентите, а етническият произход трудно може да бъде припознат като една от тях, поне не що се отнася до инициатива с държавно участие.

Едностранният адвокатски договор*

Любомир Авджийски / 28.10.2016
Защо една свободна професия, която трябва да защитава свободното догаваряне, търговията и гражданския оборот с времето е наложила противоположния принцип - да определя цените и условията по „адвокатския договор” едностранно? Как се нарича такава практика, при която доставчикът по един договор определя условията едностранно и другата страна е поставена пред свършен факт?

Защо правенето на бизнес в България остава трудно на практика

Зорница Славова / 28.10.2016
В тазгодишното издание на индекса България е с резултат 73,51% и се нарежда на 39-то място сред изследваните държави. Спрямо предишното издание напредъкът на страната е минимален (0,43 пр.п.), но дори и при него, България губи две места в класацията и се нарежда между Армения и Русия, защото другите държави правят повече реформи. От общо 10 индикатора позицията на България намалява в шест, остава същата в два и се повишава също в два.

Протестът на миньорите – нов епизод на предизборен популизъм

Калоян Стайков / 28.10.2016
Не съществува нито икономическа, нито регулаторна логика във връщането на ТЕЦ „Бобов дол” на регулирания пазар и осигуряването на по-висока от пазарната цена за тази централа. Единствената логика в това предложение е политическа – борба за допълнителна електорална подкрепа под претекст, че това е грижа за работещите.