"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 30.09.2016

Народните представители гласуваха за пореден път на сляпо и под политическа диктовка, без да са виждали самото арбитражно решение или становището на White and Case за възможностите за обжалване. Празният чек от държавата се отпуска без да е ясно по какъв начин и кога НЕК ще е в състояние да възстанови държавната помощ.

Прегрява ли пазарът на труда?

Явор Алексиев / 30.09.2016
Макар родният пазар на труда да продължава да създава работни места и през 2016 г., някои от индикаторите подсказват, че потенциалът на икономиката да продължи да генерира заетост постепенно се изчерпва.

Преобразуването на основните и ефектът от обединените училища

Ивайла Раденкова* / 30.09.2016
Професионалната ориентация и квалификация, предвидена за обединените училища, ще бъде ключова за повишаването на привлекателността на образованието и намаляване на големия процент отпаднали след основното училище.

Срещу банките, просто така – управление на слуховете

Красен Станчев / 30.09.2016
От 25 години аз не си спомням промяна в цените за банково обслужване, при която аз като отделен клиент и юридическите лица, които съм ръководил, да не са били информирани от банките за такава промяна. Имаше случаи, когато отивам до банката, но се оказва, че тя е фалирала (без да ме уведоми) – но това е друга тема.

Възстановяването от кризата все още не е случило в 19 области

Десислава Николова / 30.09.2016
В 19 области брутният вътрешен продукт, коригиран за колебанията в цените, все още не е достигнал нивото си от 2008 г., преди кризата да настъпи в България. Тези области са разпръснати по територията на цялата страна и из всички региони на страната.

Компактният трибунал на властта*

Любомир Авджийски / 30.09.2016
В новия проект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) Министерството на правосъдието прави поредното предложение от типа "Не е ясно защо, но е наложително".