Индекс за икономическа свобода по света 2016: България изостава
16.09.2016
За поредна година ИПИ представя изготвения от института "Фрейзър" годишен доклад "Икономическа свобода по света 2016". България дели 45-а позиция (от 159 страни) с Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни. Спрямо миналогодишното издание резултатът на България се увеличава с 0,04 т., но мястото ѝ се понижава с три позиции. Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС.
Малка воля за реформи (МВР)
Зорница Славова / 16.09.2016
Новият крах на реформата в МВР и запазването на статуквото заради популизма не работи в услуга на никого и показва беззъбието на политиците за каквито и било сериозни промени, колкото и належащи и очевидни да са те. МВР остава галеното дете на държавата, а социализмът още е жив и поддържа неефективността на харченето на парите от данъци.
Къде и защо се проваля Стратегията за учене през целия живот?
Ивайла Раденкова* / 16.09.2016
Позитивен факт е, че за поредна година администрацията е самокритична към изпълнението на проекта и се опитва да оцени обективно дейностите си през изминалата година. Не се променя обаче негативната тенденция от 2014 година - препоръките не се задълбочават достатъчно в провалите на програмата и не предвиждат конкретни действия за отстраняване на проблемите.