"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 16.09.2016

Интервюто на Цветан Василев за ktbfiles.com предизвика разнопосочни коментари, повечето от които се фокусираха върху намесата на едно или друго име в него, вместо върху оголването на модела на "задкулисието" в страната. Внимателният прочит на интервюто позволява да се отстранят субективните и личностни нападки (без значение за тяхната достоверност) и да се постави фокус върху това, което е важно в структурно отношение.

Индекс за икономическа свобода по света 2016: България изостава

16.09.2016
За поредна година ИПИ представя изготвения от института "Фрейзър" годишен доклад "Икономическа свобода по света 2016". България дели 45-а позиция (от 159 страни) с Израел, Монголия и Никарагуа с по 7,39 точки от 10 възможни. Спрямо миналогодишното издание резултатът на България се увеличава с 0,04 т., но мястото ѝ се понижава с три позиции. Тазгодишният резултат поставя страната на 20-о място в ЕС.

Малка воля за реформи (МВР)

Зорница Славова / 16.09.2016
Новият крах на реформата в МВР и запазването на статуквото заради популизма не работи в услуга на никого и показва беззъбието на политиците за каквито и било сериозни промени, колкото и належащи и очевидни да са те. МВР остава галеното дете на държавата, а социализмът още е жив и поддържа неефективността на харченето на парите от данъци.

Къде и защо се проваля Стратегията за учене през целия живот?

Ивайла Раденкова* / 16.09.2016
Позитивен факт е, че за поредна година администрацията е самокритична към изпълнението на проекта и се опитва да оцени обективно дейностите си през изминалата година. Не се променя обаче негативната тенденция от 2014 година - препоръките не се задълбочават достатъчно в провалите на програмата и не предвиждат конкретни действия за отстраняване на проблемите.