"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 12.08.2016

Липсата на представителност и административния характер на минималните осигурителни доходи, огромният проблем на регионално и секторно ниво, както и силната зависимост на нискоквалифицираните от праговете трудно могат да бъдат оспорени. Разговорите със синдикалните организации също показват, че там подкрепата за системата е почти изчезнала и към момента остава само по високите етажи на квази-политическото синдикално представителство.

Забележителният Любо Сърц

Красен Станчев / 12.08.2016
Искрено препоръчвам публикуваният тук обзор на живота и делото на Любо Сърц. Той сега е на 96 години. И е един от хората и приятелите, от които съм научил много за анализа на икономическата политика, но още повече за това какво е достойнство и доброта.

Година и половина нови работни места в частния сектор

Явор Алексиев / 12.08.2016
Юни 2016 г. е 18-тият пореден месец, в който броят на наетите лица в частния сектор се увеличава на годишна база, като именно последните 6 месеца са най-силните от тях. След тригодишен период на спад, от м. април 2016 г. започва и ръст на броя на наетите в обществения сектор.

Летен семинар "Europe & Liberty", Банско 2016

12.08.2016
В периода 31 юли - 6 август 2016 г. в Банско се проведе традиционното издание на летния семинар "Europe & Liberty", организиран от Института за пазарна икономика, Института за икономически изследвания - Европа (IES – Europe) и Фондация за свободата „Фридрих Науман” (FNF).

„Зелената улица“ за АЕЦ Белене е без изход

Красен Станчев / 12.08.2016
По международни въпроси, свързани с интереси и проекти на Руската федерация, България в момента се държи, меко казано, непредвидимо. Въпрос на време е някоя друга страна членка на НАТО или ЕС „да й го върне тъпкано“. Един удобен повод ще бъде продължението на АЕЦ „Белене“.

Икономическият растеж остава 3% и през второто тримесечие

Десислава Николова / 12.08.2016
Икономиката на страната се представя добре и в унисон с очакванията. Растежът през първата половина на годината дори леко надхвърля прогнозите, което пък предоставя буфер за евентуално забавяне през втората половина на годината при възможно задълбочаване на външните шокове. За

Ядрено оборудване в перспектива

Калоян Стайков / 12.08.2016
Опозицията бяга от отговорността, че са изсипани около 1,4 млрд. лв. в проект с „недоказана икономическа ефективност”. Управляващите бягат от отговорност, че решението за прекратяване на проекта е взето по време на първия кабинет на ГЕРБ и в резултат от него трябва да се хвърлят още поне 1,2 млрд. лв. за оборудване, което няма да се използва.

Международен индекс „Право на собственост” 2016

10.08.2016
За поредна година Институтът за пазарна икономика представя в България международния индекс „Право на собственост”, разработван от Алианс „Право на собственост”. Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2016 г. са включени 128 държави, включващи 93% от населението на света 98% от световния БВП.