"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Зорница Славова / 15.07.2016

Новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова вече мисли как да посъживи пазара на труда и да върне застояващите се вкъщи хора на работа. Става въпрос за безработните и майките.Като за начало е изключително важно да се отбележи, че за тези предложения няма представени никакви сметки, камо ли оценки на въздействието.

Еднодневните трудови договори и оценката на въздействието

Десислава Николова / 15.07.2016
Още през март тази година браншови асоциации настояха пред парламентарната комисия по земеделие да се опростят процедурите по наемането на работници на такива договори, защото нямат административния капацитет да обработват договорите. В интервюта за медиите земеделски производители масово споделяха, че всеки ден поне до обяд се занимават само с подписването на договори, вместо със земеделските си дела.

Корупцията е пропорционална на административната тежест

Любомир Авджийски / 15.07.2016
Противодействието на високите нива на корупция трябва да бъде осъществено едновременно в две напълно различни направления. От една страна, реформа в съдебната система и най-вече в органите, отговарящи за наказателното преследване на корупционни престъпления. От друга страна, административна реформа, която трябва да бъде насочена към драстично намаляване на административната тежест и прилагане на електронно управление за всички видове административни услуги.

Енергетиката влезе в страната на митичното "утре"*

Калоян Стайков / 15.07.2016
Цялата сага с дълга на НЕК много прилича и на онзи филмов диалог, в който бащата казва на сина си, че ще му купи колело, ама друг път. Отлагането на решенията на проблеми за по-добри времена не е драматично и е често използвана практика, тъй като не може всичко да се решава едновременно.

Как монетарната политика на ЕЦБ изправи италианските банки пред фалит

Георги Вулджев / 15.07.2016
Предвид факта, че досега отрицателните лихвени проценти не постигат търсения ефект и водят до дестабилизиране на банковите системи в страни като Италия, крайно време е ЕЦБ да преосмисли политиката си за в бъдеще.

Индустрията консумира по-малко ток, но произвежда повече

Калоян Стайков / 15.07.2016
Да се твърди, че в България няма индустрия или че тя умира, защото потреблението на електроенергия е по-ниско, е все едно да се твърди, че човек, който яде повече, извършва по-голяма работа и създава по-голяма продукция.