"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Любомир Авджийски / 01.07.2016

В края на юни в правна комисия бяха представени двата годишни доклада за дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2014 и 2015 г. При представянето им Главният прокурор коментира, че обществото очаква от държавата много по-сериозни резултати, особено в областта на корупцията и организираната престъпност.

По-високите местни данъци са пак на мода

Явор Алексиев / 01.07.2016
Общо за периода 2013-2016 г. сме идентифицирали 107 случаи на намаляване на местни данъци и такси и 209 случая на увеличаване. Това означава, че две от всеки три данъчни промени на местно ниво водят до по-високи данъци и такси за гражданите и бизнеса.

София е единствената столица в ЕС без UBER

01.07.2016
През последните години София се опитва да се позиционира като град, където иновациите и новите технологии са добре дошли. Един прост експеримент обаче показва, че тук отново сме наопаки на цяла Европа. При всичките дискусии около UBER в Европа, София остава единствена столица в рамките на ЕС, където в един момент е можело да се ползва услугата, а сега това не е възможно.

Ограничено право на избор

Калоян Стайков / 01.07.2016
Бай Иван е средностатистически българин, който разбира от всичко, но най-вече от футбол и политика. От 2013 г. той разбира още от цените на тока и има решение на проблемите със „скъпите централи”, от 2014 г. разбира от банки и процедури по несъстоятелност, а от миналата година разбира от референдуми – вътрешни и външни, както и от последствията от тях.

Споделената икономика и частното регулиране

Десислава Николова / 01.07.2016
Най-прогресивно мислещите регулатори по света възприемат подхода на щадящо и насърчаващо публично регулиране на споделената икономика, което отчита и наличието на частно регулиране. Това включва и отказът от регулиране в определени случаи - най-вече когато услугите се предоставят от индивиди (а не бизнеси), нерегулярно и в малки обеми. Българските регулатори могат само да се поучат от тях.