"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Георги Вулджев / 03.06.2016

Този четвъртък парламентът гласува и одобри започването на преговори за покупка на 16 нови бойни самолета и две нови патрулни фрегати на очаквана обща стойност 3,8 млрд. лева до 2023 г. Това е поредният огромен разход, който парламентът гласува без придружаващ го план за финансовото му обезпечаване – било то от очаквани по-големи приходи или спестявания на разходи.

Потреблението изглежда се задъхва като двигател на растежа

Калоян Стайков / 03.06.2016
Министерството на финансите продължава да ни залива с положителни новини относно бюджетното изпълнение – натрупан излишък от около 2,3 млрд. лв. към края на април и прогнозни данни за натрупан излишък от близо 2,7 млрд. лв. към края на май. В същото време месечните данни и за април, и за май повдигат няколко важни въпроса както за изпълнението на бюджета, така и за икономическото развитие.

ЕК препоръчва разумно и минималистично регулиране на споделената икономика

Десислава Николова / 03.06.2016
ЕК препоръчва един похвално пасивен и минималистичен подход към регулирането на споделената икономика и дори подканя да се използва моментът и да се прегледат съществуващите норми за регулиране на традиционните бизнеси с цел да се изчистят от ненужни, неоправдани и непропорционални изисквания.

Представете си свят без марки?

03.06.2016
На 31 май беше отбелязан Световният ден без тютюнопушене. Мотото на кампанията през тази година обаче нямаше отношение към пушенето на цигари, а беше насочено изцяло към големите производители и брандове. Посланието на кампанията - "Подгответе се за опростената опаковка" - реферира към идеите за т. нар. стандартизирани и неутрални опаковки на цигарите.

Анонимните сигнали ли са разменната монета?

Любомир Авджийски / 03.06.2016
Десети месец продължава сагата с „антикорупционния закон” на вицепремиера Меглена Кунева. През септември 2015 г. депутатите отхвърлиха първия вариант на предложения от екипа на Кунева законопроект. Едва преди месец Министерски съвет прие втори редактиран вариант на законопроекта, който според много експерти и магистрати е още по-притеснителен от първоначалния.

И Сметната палата посочва проблемите в професионалното образование

Зорница Славова / 03.06.2016
Видно е, че връзката между професионалното образование и пазара на труда е скъсана много отдавна и въпреки че проблемите се осъзнават от всички заинтересовани, към момента няма решителни и ефективни реформи. Образованието не трябва да е самоцел, а финансирането му трябва да е обвързано с резултатите, които развиват човешкия капитал и създават търсени и ценени кадри на пазара на труда.

Кои области и общини усвояват най-много европейски средства

Явор Алексиев, Божидар Радев* / 03.06.2016
В условията на невъзможност за провеждане на самостоятелна фискална политика, средствата по оперативните програми са често единствения начин за финансиране на редица местни проекти. ъм средата на м. май 2016 г. българските общини са усвоили близо 5 млрд. лв. като бенефициенти на оперативните програми на ЕС.