"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

11.05.2016

Близо 70% от разходите на общините могат да бъдат класифицирани като провал, а едва 5% - като успех. Това показва прегледът на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България, изготвен от ИПИ. В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година.

Обществени поръчки, хора с увреждания и корупция

Зорница Славова / 05.05.2016
Както очаквахме, след запазването на част от обществените поръчки за т.нар. специализирани предприятия през 2014 г., регистрацията на такива предприятия, в които поне 30% от наетите са хора с увреждания, рязко се увеличава. Остава въпросът доколко хората с увреждания реално са заети в тези предприятия или просто са инструмент за печелене на обществени поръчки.

Отвореното училище ще създаде кадри*

Петър Ганев / 05.05.2016
През 2008 г., когато заетостта беше достигнала рекордни нива, близо 1/5 от промишлените предприятия официално твърдяха, че недостигът на работна сила е фактор, който затруднява дейността им. Това твърдение може да се тълкува и по друг начин - при наличие на точните кадри, тези фирми биха ги наели моментално. Тогава това се възприемаше като сигнал за структурни проблеми на пазара на труда и неадекватно образование спрямо съвременните нужди на бизнеса. Успокоението беше, че нивата на безработица са ниски и едва ли не почти всички търсещи работа си намират такава, та недостигът не е заради липсата на умения, а поради липсата на свободна работна сила. Това не беше много вярно.

2016: Работим за правителството до 6 май

04.05.2016
През настоящата 2016 г. ще работим до 6-ти май, за да си платим данъците към държавата. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

Сборник възражения срещу търговията между Европа и Америка (кратък вариант)*

Красен Станчев / 05.05.2016
Възразяващите срещу Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, или както там беше на старобългарски, стигнаха до края на мисленето. Липсват им познания за това как функционират търговията и икономиката. Мисля, че този сборник може да е в помощ на търсенето на нови аргументи. В търговията нещата стоят така: един печели, друг губи. Политиката е тази, която взима от печелещите и дава на губещите.

Икономическата цена на възстановяването на граничен контрол в Шенген*

05.05.2016
Шенгенското споразумение започва да се поставя под въпрос в резултат на бежанската криза, тъй като тя води до желание у много държави членки на ЕС да възстановят мерките си за сигурност и вътрешния граничен контрол. Премахването му обаче би могло да доведе до загуба на неговите предимства, от които днес се възползват около 400 милиона европейски граждани.