"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 01.04.2016

Европейските средства у нас масово се възприемат като някакъв подарък или безплатни пари. Всяко "усвояване" е добра новина. Дори и най-безсмисленият проект, финансиран по европейски програми, се приема по-скоро като положителна фискална новина - влезли са пари от Европа. Скандалите около европейските проекти са по-скоро в посока на това кой се е облагодетелствал от "усвояването", докато темата за здравето на публичните финанси остава на заден план. Данните от последните години обаче показват различна картина - европейските проекти гълтат все повече национален ресурс и на практика влошават фискалната позиция на страната.

Освен UBER и франчайзът на таксиметрови услуги пречи на някого

Любомир Авджийски / 01.04.2016
... С нови регистрации не може да се постигне нещо, за което се изикват практически контролни механизми, както от страна на администрацията, така и от страна на компаниите- превозвачи и на клиентите. Новите хартии и затруднения не гарантират безопасността на пътниците и сигурността на превозите. Добре е да се поучим от онези, които вече бяха изгонени от пазара.

Покана: „Free Market Roadshow“ 2016

01.04.2016
Присъединете се на 4-ти април към „Пътя към свободата“ в Аула Магна на Софийски университет „ Св. Климент Охридски“!

Държавата на Бастиа

Любомир Авджийски / 01.04.2016
Битката на класическите либерали със социализма е стара, почти колкото борбата на човека с дявола. Тази книга на Бастиа определено заема почетно място в историята на тези битки.

Колко струва българската железница на държавата?

Десислава Николова / 01.04.2016
Въпреки инвестициите и преструктурирането на железниците от последните години, този товар за бюджета остава относително постоянен във времето – около 0,5-0,6% от БВП и не по-малко от 2% от държавните разходи. Спрямо превозените пътници, обаче, бюджетните разходи за ж.п. компаниите растат бързо и нищо не предвещава обръщането на тази неблагоприятна тенденция.

Прием в университетите – спрямо пазара или спрямо приоритетите на държавата

Зорница Славова / 01.04.2016
Забавянето на реформата, големият брой приоритетни направления и стимулите за възможно най-голям прием в някои направления опорочават намеренията на управляващите да направят висшето образование по-качествено и да го доближат до пазара на труда.

Застрояването*

Красен Станчев / 01.04.2016
Няколко месеца в пресата и общественото мнение се повтаря клишето за „презастрояване“ на морето и планините на България. Фактите не се уважават, още по-малко се анализират и обясняват.

Покана от ИПИ: Летен семинар "Europe & Liberty”, Банско 2016

01.04.2016
Институтът за пазарна икономика, Фондация за свободата „Фридрих Науман” и Institute for Economic Studies – Europe за поредна година организират съвместно едноседмичен летен семинар в Банско (България). Замисълът на семинара е да послужи като въведение в идеите на класическия либерализъм, както и да бъдат дискутирани съвременните предизвикателства пред свободата. Семинарът ще е както с местни, така и с чуждестранни участници и ще бъде изцяло на английски език. Опитът от последните години показва, че участниците са поне от десет различни страни, като българската група студенти, разбира се, е най-голяма.