"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Любомир Авджийски / 11.12.2015

Гласуването на второ чете на промените в Конституцията беше строго политическо и партийно по въпроси, по които Европа отдавна е наложила експертни принципи и практики, които да гарантират върховенството на правото. Можем да кажем само, че те бяха пренебрегнати.

Не-решенията в енергетиката през 2015

Калоян Стайков / 11.12.2015
В края на 2015 г. вече сериозно се говори за либерализацията на електроенергийния пазар и дори вече започна тестването на електроенергийната борса. През изминалата седмица Световната банка трябва да е представила на правителството чернова на доклад за възможните методи за либерализиране на пазара, добри практики и т.н. и в следващите няколко месеца управляващите да изберат най-добрия модел за освобождаването на пазара в България.

Успех на премиерата на "Анатомия на кризата"

11.12.2015
На 8 декември 2015 г. в литературен клуб "Перото" беше представена новата книга на ИПИ "Анатомия на кризата". Книгата взима повод от известната публикация на ИПИ "Анатомия на прехода" и дава трезва оценка за поврата в стопанския живот в България след 2009 г.

Премиера на "Черна книга на правителственото разхищение в България"

11.12.2015
На 9 декември 2015 г. в betahaus беше представена "Черната книга на правителственото разхищение в България". Книгата е резултат от сътрудничеството на ИПИ, Българско либертарианско общество и Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Ако бях главен прокурор (III)

Красен Станчев / 11.12.2015
Сега, отвъд конституционните предимства, аз получавам и право на първа брачна нощ с Висшия съдебен съвет и следователно със съдебната система. Ако ще се отчитам пред законодателното събрание, ще го правя, ако и когато искам, по теми, които аз преценя, че са важни са народните представители (чийто мандат и тъй е по-кратък от моя и те нищо не могат да ми направят).

Могат ли да се справят с корупцията местните власти

Зорница Славова / 11.12.2015
Тази седмица беше представено първото издание на изследването „Индекс на местната система за почтеност - 2015", разработвано от Асоциация „Прозрачност без граници". Изследването представлява сравнителна оценка на антикорупционния капацитет, ролята и значението на ключови институции и социални актьори на местно ниво във 27 общини в областните центрове на територията на страната (София област и София-град са представени заедно).

Поръчай "Анатомия на кризата"

11.12.2015
Книгата е представена на 08 декември 2015 г. и прави опит за трезва оценка за поврата в стопанския живот в България след 2009 г. Книгата се издава с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман". Автори: Асенка Христова, Атанас Георгиев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Десислава Николова, Калоян Стайков, Красен Станчев, Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Явор Алексиев.

Хроника на прахосничеството

Петър Ганев / 11.12.2015
"Калният мост" е невидимата корица на "Черната книга". Безсмисленият мост в село Славеево, разположено някъде между Добрич и Албена, е като паметник на неефективните публични разходи у нас. Мост, който не свързва нищо и до който по принцип не може да се стигне при лошо време. Така изглежда често и родният бюджет - недостъпен за данъкоплатеца и безсмислен в много направления.