"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

09.12.2015

Книгата е представена на 08 декември 2015 г. и прави опит за трезва оценка за поврата в стопанския живот в България след 2009 г. Книгата се издава с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман". Автори: Асенка Христова, Атанас Георгиев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Десислава Николова, Калоян Стайков, Красен Станчев, Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Явор Алексиев.

Конституционната комисия опраска историческия компромис

Любомир Авджийски / 04.12.2015
На 03.12.2015 г. в емблематичната сграда за българския преход - „Партийния дом” , временната комисия за промени в Конституцията реши да преформатира „историческия компромис” за промени в конституцията. С 8 "за" и 4 "против" бе прието разпределението на квотите в прокурорската и съдийската колегии по начина, посочен от АБВ и подкрепен неколкократно от ДПС, а именно запазване на статуквото в прокуратурата и по-голяма политическа зависимост на съда.

Защо продължава да има държавни съдебни изпълнители

Зорница Славова / 04.12.2015
Ситуацията, при която държавните съдебни изпълнители (ДСИ) са повече на брой от частните (ЧСИ), а качеството и количеството на работата им постоянно намалява и са далеч по-ниски от тези на ЧСИ, поставя под силно съмнение нуждата от съществуването на смесена система на съдебно изпълнение. Още повече, че в много европейски държави съдебното изпълнение е изцяло частно и няма сериозни пречки това да се случи и в България.

Актуализираният бюджет може и да не се изпълни

Калоян Стайков / 04.12.2015
Предстои да се види дали актуализираната бюджетна рамка ще бъде изпълнена във вида, в който е приета от парламента или отново ще има голяма доза на ръчно управление на публичните финанси и разместване на разходите. Данните до октомври, както и информацията от Министерството на финансите отново поставят въпроса за очаквания дефицит в края на годината, който може да се окаже по-нисък от заложения в актуализирания бюджет.

(Не)видимите държавни разходи

04.12.2015
Институтът за пазарна икономика започва публична кампания с цел намаляване на прахосването на обществен ресурс. Ще се фокусираме не само върху бюджетите на държавните органи, но и върху някои от традиционните канали за източване и пилеене на обществени средства – държавните предприятия, общинските дружества и обществените поръчки.

Премиера на книгата "Анатомия на кризата" (8 декември 2015)

04.12.2015
Заповядайте на премиерата на книгата "Анатомия на кризата" на 8 декември от 18.00 часа в литературен клуб “Перото” (до билетен център НДК). Книгата взима повод от известната публикация на ИПИ "Анатомия на прехода" и дава една трезва оценка за поврата в стопанския живот в България след 2009 г. Представянето ще бъде под формата на кратка дискусия с авторите.

По-високи местни данъци?

Петър Ганев / 04.12.2015
Сравнението между данъчните приходи на централното правителство и тези на местните власти не показва дали едни се справят добре, а други зле в налагането на данъци. Тя е директен и неизбежен резултат от структурата на данъчната политика у нас. Промяна може да дойде само ако се вземе част от прихода на държавата и се постави върху почти незабележимия приход на общините - това е промяна в структурата, а не покачване на данъчната тежест.

Здравна реформа наопаки

Калоян Стайков / 04.12.2015
Най-добрият вариант е да бъде приета нормативна уредба, в рамката на която да се създаде конкуренция и тези цени, условия, качество на услугите и т.н. да се определят от търсенето на съответните услуги и изборът на ползвателите им – пациентите. В противен случай ще продължим да се люшкаме от „либерализация” до „централизация” на здравното осигуряване и обратно, понеже управляващите ни се опитват да познаят какво искат и от какво имат нужда пациентите.

Колко е голям разривът между трудовите пазари на Северна и Южна България?

Мартина Горанова*, Десислава Николова / 04.12.2015
Пазарът на труда постепенно се съживява през последните години, но все още заетостта и безработицата не могат да достигнат нивата си отпреди кризата. Различията между двете части на България по отношение на заетостта не се променят значително с времето, което е още един индиректен показател за недостатъчно ефективната регионална политика и запазването на разрива между Северна и Южна България.

Премиера на "Черна книга на правителственото разхищение в България"

04.12.2015
Книгата „Черна книга на правителственото разхищение в България“ представя конкретни примери на неефективни публични разходи. Премиерата ще се състои на 9 декември (сряда) от 17:30 в Бетахаус, ул. „Крум Попов“ 58, София.