"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

09.11.2015

За четвърта поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. Пресконференцията се проведе на 9 ноември 2015 г. в пресклуба на БТА.

Покана за пресконференция: „Регионални профили: показатели за развитие” 2015

06.11.2015
За четвърта поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България. Пресконференцията ще се проведе на 9-ти ноември 2015 г. от 11:00 в пресклуба на БТА.

„Ей-И-Ес“ и Lenin: Кратка предистория на злободневните нападки срещу „американските централи“

Красен Станчев / 06.11.2015
Доколкото схващам философията на прокарващите ленинския подход „работодатели“ и политически партии, те си мислят, че са открили нещо като perpetuum mobile: няма ресурси за съвременни бизнес начинания, поканваш инвеститори да ги осъществят, а като разработят бизнеса им го взимаш под някой благовиден предлог – докато отново не изчерпаш ресурсите и не опиташ същата схема наново.

Правене на бизнес 2016 – същите проблеми, никакви промени

Зорница Славова / 06.11.2015
В Индекса за правене на бизнес 2016 България заема 38-мо място от 189 страни, след като през 2015 заемаше 36-та позиция. В международната класация тази година България се нарежда непосредствено след Армения, Чехия и Румъния и пред Мексико, Хърватия и Казахстан. Спрямо страните в Европа е във втората половина на класацията, като е по-напред от страни като Италия, Белгия и Гърция.

Инвестиции или администрация срещу престъпността?

Петър Ганев / 06.11.2015
През следващата година МВР ще похарчи над 1,1 млрд. лв. Знаете ли колко ще бъдат капиталовите разходи в направление "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред"? Колко ще инвестира държавата, за да пребори престъпността? Отговорът е 11 млн. лв.

Компактна, ефективна и модерна съдебна система

Любомир Авджийски / 06.11.2015
При подробен прочит на анализа на натовареността и щатните бройки, оставаме с впечатление, че заетостта в съдебната система не е следствие от добре обмислена стратегия и управление на човешките ресурси, а от стечение на обстоятелствата или „защото така е било досега”.

Повече или по-малко здравни разходи, а не по-качествени услуги

Калоян Стайков / 06.11.2015
На фона на всички неизвестни пред развитието на здравноосигурителната система в страната и продължаващата работа на парче при реформирането ѝ, може да се очаква 2016 г. отново да бъде тежка за здравния сектор. Боричканията между държавната администрация и съсловните организации може и да доведе до някакви решения, но, както става ясно, всеки дърпа чергата към себе си – държавата иска повече контрол, а БЛС иска да запази партньорското си място на масата за преговори.