"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: ИПИ / 29.10.2015

Разминаванията между ВСС, Парламента и правителството на тема бюджет на съдебната система не са от скоро. Фактите показват, че има нещо сбъркано в исканията за повече пари от съдебната система. Още повече – без ясен график за реформи, които да повишат реално заплащането на магистратите и да орежат ненужните структури. Затова - бързи реформи, веднага.

Дебатът за прокуратурата е отворен

Любомир Авджийски / 23.10.2015
След повече от 65 години е възможно да има парламентарен дебат за модела на прокуратурата, която все още действа по съветски образец. Крайно време е Парламентът да направи пълна ревизия на тази институция, която отдавна е загубила доверието на обществото и все повече се свързва с политическа и икономическа саморазправа – нещо, което не заслужават нито стотиците честни и професионално работещи прокурори, нито данъкоплатците.

Данък "кьорфишек"?

Петър Ганев / 23.10.2015
Вече повече от два месеца в общественото пространство усилено се коментира идеята за въвеждането на данък "вредни храни". През последните дни идеята беше официално представена и нормално, вече всички говорят за нея. Усещането за кьорфишек обаче е изключително силно.

Министерството на финансите срещу ВСС

ИПИ / 26.10.2015
Министерство на финансите предлага нови правила за определяне/измение на възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите. Поведението на МФ и ВСС, обаче, засега говори повече за нежелание за диалог и разбиране, отколкото на добронамерен опит за разрешаване на проблемите в правосъдието.

Принципната позиция на министъра за МОД засяга 5 от 85 икономически дейности

Калоян Стайков / 23.10.2015
Няма нищо принципно в това взаимоотношенията между мен и моя работодател да зависят от договорка между работодателска организация, в която не членува работодателят ми, и синдикална организация, в която не членувам аз. Ако една фирма се справя добре и може да си позволи по-висок МОД, а друга – не, защо и двете се поставят под един знаменател?