"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Рекорд и прецедент във вдигането на осигурителните доходи за 2016

ИПИ / 19.10.2015
След кратка пауза през 2013 и 2014 г., настоящият министър на труда и социалната политика отново се опитва да наложи вредната практика за административно увеличаване на минималните осигурителни доходи (МОД) в сектори, в които не е постигнато съгласие за размера им. След като административно вдигане на праговете бе направено от началото на 2015 г., разбираме, че такова се планира и за 2016 година.

Поединичното спасяване в енергетиката ще създаде още повече проблеми

Калоян Стайков / 16.10.2015
Неуморните работодателски атаки срещу новите цени на електроенергията и по-конкретно срещу добавката за „задължения към обществото”, които се позагубиха през август, продължиха и тази седмица с нови предложения. За съжаление, те наподобяват по-малко добре обмислени и завършени идеи и повече на изстрели в тъмното, което нито е добра идея, нито има висока вероятност да уцелят целта си.

Трябва ли да се увеличават учителските заплати

Зорница Славова / 16.10.2015
Темата за недофинансирането на системата и по-специално за липсата на средства за по-високи заплати отдавна е в публичното пространство. Парите за учителите ежегодно се увеличават, като най-големият скок е през 2008 г. след стачките предходната година. След него няколко години заплатите в сектор образование поддържат доста по-високо ниво от средното в страната.

Прокуратура по руски или румънски модел

Любомир Авджийски / 16.10.2015
На 21 октомври е крайният срок, в който депутати могат да внасят предложения за промени в Конституцията. Дали някой ще се осмели да обели дума за прокуратурата? Същата, която има 6% обществено доверие, която е свръхцентрализирана и копира казармения модел на съветската система/сега руска/?

Нобел за развитието без популизъм

Петър Ганев / 16.10.2015
Ангъс Дийтън беше удостоен с Нобеловата награда за икономика през 2015 г. Неговото име не е познато у нас, което е съвсем нормално - той не е сред поп звездите на икономиката на развитието.

Ако парите не ви правят щастливи, то най-вероятно не ги харчите правилно*

Ангел Яначков* / 16.10.2015
Връзката между парите и щастието от десетилетия се изследва в академичните среди, като изводите са еднозначни: парите купуват щастие, но много по-малко, отколкото повечето хора си мислят. С други думи корелацията между дохода и щастието е положителна, но слаба. Защо много повече пари не ни правят много по-щастливи?