Реформаторите и пропорционалния данък: ерозия на постиженията в областта на социалната справедливост
Красен Станчев* / 25.09.2015
През седмицата като че ли започна нов безсмислен дебат за размера и подхода към прякото данъчно облагане. От една идея за преразпределение на приходите в централния бюджет от преки данъци, реформаторите преминаха към пропаганда за демонтиране на пропорционалните подоходни данъци изобщо. За тях няма значение, че а) такова преразпределение между централен и общински бюджет е нормална практика и в България бе налице до 1998 г., б) идеята се обсъжда от 2012 г., в) демонтажът на пропорционалния данък започна при предишното правителство на БСП и ДПС и г) опитът на правителствата на България с пропорционалните данъци до 2007 г. е крайно разочароващ.
Конкурс за стажант - правни изследвания в ИПИ за периода октомври 2015-януари 2016
24.09.2015
ИПИ търси стажант за правни изследвания.
Три сбъркани аргумента за акцизите върху цигарите
Петър Ганев / 25.09.2015
През тази седмица парламентарната бюджетна комисия разгледа на първо четене предложенията за пълна промяна на акцизната политика спрямо цигарите у нас. Вече коментирахме, че предложението да се зачеркне приетият единодушно преди година акцизен календар и да се приеме набързо нов, който изповядва съвсем различна философия на облагане, е колкото странно, толкова и опасно (виж "Държавата торпилира собствената си акцизна политика"). На обсъждането в комисията отново не бяха дадени аргументи какво налага подобна рязка промяна, но за сметка на това се хвърлиха някои твърдения, които са или неверни, или звучат експертно, но по същество не са аргумент за промяна на календара.
Хайде стига с това саниране
Зорница Славова / 25.09.2015
След старта на държавната програма за саниране на панелките преди година вече се направиха няколко промени. В момента се готви нова такава, която ще определи ориентировъчни цени на дейностите по санирането.