"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Зорница Славова / 18.09.2015

Ако се опитате да обясните на някой чужденец системата на минималните осигурителни доходи, той ще ви гледа неразбиращо. Ако му кажете, че дори има случаи, в които осигурителният доход е по-висок от реалната заплата, вече ще предизвикате истинско изумление. България неведнъж е предизвиквала критики от страна на Европейската комисия и Международния валутен фонд заради тези практики. Основните съвети от международните институции са за преразглеждане на системата на МОД, тъй като води до негативни последствия за заетостта, особено на нискоквалифицираните работници.

Когато държавата вреди на пациентите

Калоян Стайков и Зорница Славова / 18.09.2015
Докато правителството се бори с „монополите” в енергетиката, „картела” на пазара на горива и „неравностойните отношения” между големите търговски вериги и българските производители на храни, същото това правителство се бори с конкуренцията в здравеопазването. Именно в тази посока ще работят приетите от Народното събрание законови промени за създаване на Национална здравна карта и все още обсъжданата в Министерството на здравеопазването (МЗ) идея за изготвяне на Национална аптечна карта.

Проблемите и решенията са ясни, но трябва воля*

Калоян Стайков / 18.09.2015
След пет промени в Закона за енергетиката през първите седем месеца на годината бизнесът и управляващите са се договорили за изготвяне на пътна карта за реформи в енергетиката. С други думи един от най-инертните сектори, който разчита в голяма степен на предвидимост, е изправен пред още промени.

8+2 и данъчен дебат на местните избори

Петър Ганев / 18.09.2015
В рамките на една седмица идеята общините да налагат до 2% общински подоходен данък беше превъртяна през общественото пространство и по всичко личи, че приключи политическия си път за тази година. Предстоят местни избори - кандидат кметовете могат да говорят как ще харчат европейски пари или да спорят за данъчната политика на общината. Вторият дебат би бил далеч по-смислен.

Прозрачен ли е бюджетът на съдебната власт?

Любомир Авджийски / 18.09.2015
През този месец бе публикуван международният индекс „Отворен бюджет“ /Open Budget/ на International Budget Partnership. Включени са 102 страни от целия свят, като основната цел на изследването е да оцени с максимално обективни показатели доколко планирането на държавните разходи и тяхното изразходване са прозрачни и отворени за обществото процеси. Използвахме методологията на международното изследване „Open budget“, за да видим до каква степен бюджетът на съдебната власт у нас отговаря на международните представи за прозрачност и гражданско участие.

Икономическата свобода по света леко се увеличава

14.09.2015
България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място.