Когато държавата вреди на пациентите
Калоян Стайков и Зорница Славова / 18.09.2015
Докато правителството се бори с „монополите” в енергетиката, „картела” на пазара на горива и „неравностойните отношения” между големите търговски вериги и българските производители на храни, същото това правителство се бори с конкуренцията в здравеопазването. Именно в тази посока ще работят приетите от Народното събрание законови промени за създаване на Национална здравна карта и все още обсъжданата в Министерството на здравеопазването (МЗ) идея за изготвяне на Национална аптечна карта.
Проблемите и решенията са ясни, но трябва воля*
Калоян Стайков / 18.09.2015
След пет промени в Закона за енергетиката през първите седем месеца на годината бизнесът и управляващите са се договорили за изготвяне на пътна карта за реформи в енергетиката. С други думи един от най-инертните сектори, който разчита в голяма степен на предвидимост, е изправен пред още промени.
8+2 и данъчен дебат на местните избори
Петър Ганев / 18.09.2015
В рамките на една седмица идеята общините да налагат до 2% общински подоходен данък беше превъртяна през общественото пространство и по всичко личи, че приключи политическия си път за тази година. Предстоят местни избори - кандидат кметовете могат да говорят как ще харчат европейски пари или да спорят за данъчната политика на общината. Вторият дебат би бил далеч по-смислен.
Прозрачен ли е бюджетът на съдебната власт?
Любомир Авджийски / 18.09.2015
През този месец бе публикуван международният индекс „Отворен бюджет“ /Open Budget/ на International Budget Partnership. Включени са 102 страни от целия свят, като основната цел на изследването е да оцени с максимално обективни показатели доколко планирането на държавните разходи и тяхното изразходване са прозрачни и отворени за обществото процеси. Използвахме методологията на международното изследване „Open budget“, за да видим до каква степен бюджетът на съдебната власт у нас отговаря на международните представи за прозрачност и гражданско участие.
Икономическата свобода по света леко се увеличава
14.09.2015
България се нарежда на 42-ро място от 157 държави и територии, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2013 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни. Миналата година България беше на 39-то място, но в тазгодишното издание резултатът ѝ намалява и страната вече е на 42-ро място.