"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 06.02.2015

През изминалата седмица една от двете основни синдикални организации излезе с програма за борба с дефлацията. Накратко, според синдиката дефлацията е сериозен проблем за страната и трябва да се вземат мерки срещу нея, като се увеличи потреблението посредством увеличени държавни разходи за инвестиции и по-високи заплати (в публичния сектор).

Конституционната кражба на пенсионните спестявания

Петър Ганев / 06.02.2015
Пенсионната бъркотия в страната продължава. Казионните дискусии през последните седмици произведоха много скандали и новини, но в крайна сметка постигат основната си цел - хората да се объркат и да забравят, че в края на миналата година парламентът гласува на пожар механизъм за доброволно отнемане в полза на държавата на лични пенсионни партиди. В общественото пространство се настани мнението, че управляващите са приели критиките и са отстъпили, а покрай подхвърлянето на обвинения между държава и частни фондове отново се открои широкото неразбиране на пенсионната система в страната.

Първосигнални „решения” на измислени проблеми в енергетиката

Калоян Стайков / 06.02.2015
Отново е зима, макар и да не личи по мекото време навън, и отново най-големият проблем на България са сметките за ток, все едно зима има веднъж на десет години. А след като има проблем, трябва да му се намери решение! Както обикновено, отворен остава въпросът дали наистина има проблем и ако да, какъв е той, за да се търси решение на конкретния проблем, а не решение по принцип.

Бюджет 2014 – преизпълнен, но продънен

Калоян Стайков / 06.02.2015
Държавният бюджет за 2014 г. беше разписан доста оптимистично, което доведе не до една, а до две актуализации през годината. Ако някой гледа предварителните данни за фискалната позиция в края на годината, може и да си помисли, че от третия път политиците са си научили урока и са заложили по-консервативни прогнози, тъй като отчетеният дефицит в държавния бюджет (като абсолютна стойност) е по-нисък от планирания, макар и в консолидираната програма дефицитът да е точно, колкото планирания - 3,7% от прогнозния БВП. Много по-важно обаче е как е постигнато това преизпълнение в държавния бюджет.

Калфин бръкна в кашата на социалното подпомагане

Явор Алексиев / 06.02.2015
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин предприе ход, от който неговите предшественици през последните десетина години бягаха като дявол от тамян – повдигна въпроса за ефективността на системата за социално подпомагане[1]. Нещо повече – Калфин заяви нагласа за въвеждане на промени в сферата на социалното подпомагане, които да намалят злоупотребите с някои от програмите.

Какво и колко внасяме от САЩ и кой печели

Зорница Славова / 06.02.2015
В контекста на преговорите по Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции, неотдавна разгледахме износа на България за САЩ, като развенчахме няколко разпространени мита около неговата конкурентоспособност и потенциалните ефекти от премахването на тарифните бариери пред него. За да е по пълна картината, обаче, е време да обърнем внимание и на вноса на България от САЩ.