Колко конкурентен е износът на България за САЩ?
Десислава Николова / 30.01.2015
Един от разпространените митове около бъдещото Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции е, че износът на България като цяло е неконкурентен и съответно страната няма да спечели от свободна търговия със САЩ. Както се оказва и с други твърдения на противниците на това споразумение, обаче (виж, например, тук), това отново не е базирано на факти.
Инфографика: В кoи области заплатите са най-високи
Зорница Славова / 30.01.2015
Знаете ли в кои области заплатите са най-високи и в кои сектори са най-големите разлики?
ЕС през 2015 – евтин популизъм и евтини пари
Явор Алексиев / 30.01.2015
По всичко личи, че европейската 2015 г. ще премине под мотото „Евтин популизъм и евтини пари“. Резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция инжектираха нова доза политическа субстанция на популизма, а ЕЦБ обеща да печата – трудно обратим ход, мотивиран от влошаващите се перспективи пред европейската икономика.
Как влияе субсидираната заетост на новите работни места в икономиката?*
30.01.2015
Често законодателите реагират на висока безработица като създават нови работни места в публичния сектор чрез държавно субсидиране. Ново изследване на МВФ се опитва да установи дългосрочните ефекти от такива програми, както и дали има странични ефекти. След анализ на данните се оказва, че има негативна, статистически незначителна корелация между субсидираната заетост и безработицата. Тоест увеличаването на субсидираната заетост намалява безработицата, но ефектът е много малък и може би е просто статистически шум.