"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 30.01.2015

Медиите по света бяха взривени от новината, че най-богатите 1% от населението скоро ще притежават повече богатство от всички останали хора по земята (другите 99% от населението). Широко цитираният доклад на Oxfam обаче трябва да бъде внимателно прочетен, за да се вникне по-надълбоко от извеждането на големи заглавия за неравенствата. Общото настроение в медиите беше сякаш пропастта между бедни и богати бързо се разширява, скоро елитът (топ 1%) ще има повече от всички останали (99%) и за всичко това е виновен капитализмът. Какво казват обаче данните?

Колко конкурентен е износът на България за САЩ?

Десислава Николова / 30.01.2015
Един от разпространените митове около бъдещото Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции е, че износът на България като цяло е неконкурентен и съответно страната няма да спечели от свободна търговия със САЩ. Както се оказва и с други твърдения на противниците на това споразумение, обаче (виж, например, тук), това отново не е базирано на факти.

ЕС през 2015 – евтин популизъм и евтини пари

Явор Алексиев / 30.01.2015
По всичко личи, че европейската 2015 г. ще премине под мотото „Евтин популизъм и евтини пари“. Резултатите от предсрочните парламентарни избори в Гърция инжектираха нова доза политическа субстанция на популизма, а ЕЦБ обеща да печата – трудно обратим ход, мотивиран от влошаващите се перспективи пред европейската икономика.

Как влияе субсидираната заетост на новите работни места в икономиката?*

30.01.2015
Често законодателите реагират на висока безработица като създават нови работни места в публичния сектор чрез държавно субсидиране. Ново изследване на МВФ се опитва да установи дългосрочните ефекти от такива програми, както и дали има странични ефекти. След анализ на данните се оказва, че има негативна, статистически незначителна корелация между субсидираната заетост и безработицата. Тоест увеличаването на субсидираната заетост намалява безработицата, но ефектът е много малък и може би е просто статистически шум.