"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 23.01.2015

През изминалата седмица отново се завъртя темата за пенсионната система и нейната крайно належаща реформа. Съдейки от обсъждания документ, обаче, това, което и настоящото правителство разбира под „реформа”, по-скоро прилича на наливане на вода в продънена каца или опити за съживяване на отдавна починал човек. Защото тъжната истина е, че сегашната разходопокривна система (т.нар. Държавно обществено осигуряване в НОИ) е отдавна банкрутирала. И няма как да е иначе, при положение, че дефицитът в ДОО е около 59% от разходите, ако не се брои 12%-тната вноска на държавата като трети осигурител.

Туризмът – още администрация, още стратегии, още пари

Зорница Славова / 23.01.2015
Вече има Министерство на туризма и министър на туризма, така че очевидно трябва да се прави нещо, за да се оправдае необходимостта от тази структура. Още повече, че преди години туризмът беше набеден за приоритетен сектор и започнаха да се мислят какви ли не планове и да се наливат сериозни средства за развитие, реклама и прочие.

Работата на регулаторите не зависи от законите, а от културата

Калоян Стайков / 23.01.2015
След като парламентът прие на първо четене предложените промени в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, въпросът „Това ще подобри ли работата на комисията?” отново стана актуален. Краткият отговор е „не”, но може да бъде предпоставка за това. Законодателството променя единствено условията, в които комисията работи, и това може да доведе до подобряване на дейността ѝ, но може и да няма ефект.