"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

12.12.2014

За 12-та поредна години Институтът за пазарна икономика представя Алтернативен държавен бюджет с ниски данъци. Целта ни е да покажем, че е възможна различна фискална политика, която залага на стабилни публични финанси, реформи и растеж. Алтернативният бюджет за 2015 г. се фокусира върху овладяване на прекомерния дефицит в публичните финанси, децентрализация и развитие на регионите, както и реформа в здравеопазването.

Ролята на предприемача в икономическата наука

Петър Ганев / 12.12.2014
Образът на предприемача в обществото се люшка от крайно негативни определения като „изедник” и „експлоататор” до вдъхновяващите „откривател” и „производител на възможности”. Изследването[1] на обществените настроения у нас показва, че този противоречив образ до голяма степен се предопределя както от средата, в която предприемачите работят, така и от обществените възприятия за произхода на печалбата. Някъде в основата на тези възприятия и настроения намира почва и дискусията за ролята на предприемача в икономическата наука. Дискусия, която е често пренебрегвана.

Покана за публична дискусия "Кой трябва да държи публичните финанси под око?" (15 декември 2014)

12.12.2014
На 15 декември 2014 г. в 18,30 ч. ИПИ Ви кани на публична дискусия на тема "Кой трябва да държи публичните финанси под око?", организирана от Фондация за свободата "Фриндрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика и Европейските студенти за свободата.

Дискусия „Ролята на предприемача в икономическата наука” (4 декември 2014)

12.12.2014
На 4 декември 2014 г. ИПИ и Фондация за свободата „Фридрих Науман”, със съдействието на Икономическа библиотека (Пловдив), проведоха дискусия на тема „Ролята на предприемача в икономическата наука”.

Структурната безработица в България от 2007 г. насам

Явор Алексиев / 12.12.2014
Отиващата си 2014 г. мина под знака на спадаща безработица и увеличаваща се заетост. Въпреки че голяма част от населението все още едва ли е почувствало позитивите от очертаващата се благоприятна тенденция, тя е налице не само във водещите икономически центрове у нас, а и в някои от по-изоставащите райони на страната. В същото време пазарът на труда продължава да страда от сериозни структурни проблеми, а някои от лансираните от новото правителство политики застрашават темпа на неговото възстановяване.

Малко факти за пенсионната възраст в България

Десислава Николова / 12.12.2014
Пенсионната система отново е във фокуса на публичното внимание след като стана ясно, че новото правителство планира да възобнови покачването на възрастта за пенсиониране с по четири месеца годишно, при това още от следващата година. Очаквано, синдикатите реагираха бурно, като единият от двата големи синдиката дори организира митинг-шествие в столицата.

Петър Ганев vs Петър Волгин: За и против социалната държава

12.12.2014
На 12 декември 2014 г. в "Студио 5" се проведе публичен дебат между Петър Ганев (ИПИ) и Петър Волгин на тема "За и против социалната държава". Дебатът беше организиран от Българско либертарианско общество и привлече сериозен интерес. Пълен запис на дебата може да видите тук.