"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 21.11.2014

Дали TTIP в крайна сметка ще се случи и каква форма точно ще придобие никой не знае, но анти-TTIP кампанията в страната е наистина поучителна. Прегръдката между левите интелектуалци и радикалните зелени е очевидна, а аргументите им са силно манипулативни. Зад правилния словоред и красивите им думи обаче прозира "езикът на омразата" и чисто комунистическата идеология срещу свободата по принцип.

Икономиката продължава да расте въпреки политиката

Десислава Николова / 21.11.2014
Преди няколко дни Националният статистически институт публикува експресни данни за БВП за третото тримесечие, които изненадаха приятно с растеж от 1,6% спрямо година по-рано. Темпът на нарастване на икономиката беше по-висок от повечето очаквания и прави постигането на актуализираната прогноза на правителството за растеж през 2014 г. от 1,5% постижима.

Колко зависими са европейските и българските фермери от субсидии?

Николай Вълканов / 21.11.2014
Рано или късно, европейските директни субсидии ще бъдат премахнати в сегашната си форма. Дали ще се запази някакво агроекологично плащане, в съчетание със застраховка на дохода и подкрепа на проектен принцип, предстои да видим в следващите програмни периоди, но този момент ще настъпи. Дали българските производители ще бъдат готови за него? Резултатите от първите години членство на страната в ЕС не вдъхват много поводи за оптимизъм.

Черно-белият свят на единствено възможните решения

Калоян Стайков / 21.11.2014
Ако обещанията за отмяна на всички цесии не бъдат изпълнени, което е много вероятно, хората и частния сектор отново ще останат с горчив вкус в устата заради неизпълнени обещания, усещане за безнаказаност и корупция.

Цената или дефицитът ще растат в електроенергетиката?

Калоян Стайков / 21.11.2014
Ако регулаторът и управляващите в страната имат желание най-накрая да си свърши работата и да намерят изход от ситуацията, в която се намира електроенергийният сектор, трябва да започнат да работят заедно, а не ДКЕВР да си измива ръцете с необходимост от законодателни промени, а изпълнителната власт – с ДКЕВР за грешни решения.

Пазарът на труда набира скорост

Явор Алексиев / 21.11.2014
За трето поредно тримесечие броят на заетите в икономиката отбеляза ръст. По този начин 2014 г. се очертава като най-силната за пазара на труда от началото на кризата.