"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

За мъглата около един съвет

Светла Костадинова / 17.10.2014
Един консултативен съвет провокира общественото настроение в последните дни. Той се събра не знаем колко пъти, обсъди някакви неща, които после министърът твърди, че не са били обсъдени, а пък синдикатите (участници в съвета) заплашиха със стачка именно заради част от дискутираните въпроси. Оказва се, че съветът всъщност е разгледал поне два пакета от предложения за промени, които изтекоха през медиите.

Млечното говедовъдство в България на прага на 2015 г.

Николай Вълканов / 17.10.2014
На 1 април 2015 г. ще настъпи краят на 30-годишната ера на млечни квоти в ЕС. За някои от старите страни членки това означава дългоочаквана отпускане на спирачката на производството, а за други крие опасност от свиване на продукцията и увеличаване на вноса на мляко и млечни продукти.

Всекидневна трудова миграция между областите 1975-2011

Явор Алексиев, Мария Неева / 17.10.2014
Всекидневните трудови мигранти обикновено изкарват парите си на едно място, но ги харчат на друго, като по този начин спомагат за развитието на собствения си град или село и за намаляването (или поне по-бавното задълбочаване) на различията между регионите.

TTIP: Как, къде и за какво се преговаря

Зорница Славова / 17.10.2014
На 11 октомври жителите на пет български града (София, Пловдив, Варна, Добрич и Шумен) участваха в Европейския ден за протест срещу подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. Като се изключи активността на няколко зелени неправителствени организации, в българското общество до момента няма активна дискусия по това споразумение.