"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

За цената да информираш държавата

Светла Костадинова / 10.10.2014
Факт е, че фирмите изнемогват от регулациите – те са неясни, често се променят, новостите са нелогични и нерядко облагодетелстват само част от бранша, струват скъпо и правят невъзможно създаването на нови работни места и постигането на така необходимия по-висок растеж. Икономическото министерство от четири години мери административния товар върху бизнеса и дава препоръки за намалението му. Обобщените резултати показват, че цената за бизнеса да информира държавата е огромна – над 3 млрд. лв./годишно и то само за изследваните 35 нормативни актове.

Политическата нестабилност и фискалните рискове

Петър Ганев / 10.10.2014
В рамките на няколко дни след изборите, първо кредитната агенция Fitch разкритикува разпусната фискална дисциплина, а след това МВФ намали прогнозата си за икономическия ръст през тази година. И докато второто е ясен сигнал, че икономиката изпитва проблеми, позиция на Fitch дава много точно оценка за предизвикателствата пред страната.

Парламентарни избори по области: етнос, възраст, местоживеене, заетост

Явор Алексиев / 10.10.2014
Резултатите от провелите се през този месец парламентарни избори потвърждават някои миналогодишни наблюдения – ДПС печели от фактора „етнос”, БСП печели от фактора „възраст”, а ГЕРБ – от фактора „заетост”.

Пътят на синия език

Николай Вълканов / 10.10.2014
Само за три месеца българската държава даде пример как цяла една страна може да пламне от син език, хиляди животни да бъдат унищожени, болестта да бъде разпространена към съседните държави, а необходимите ваксини все още да не са поръчани. Историята е класически пример за немарливост от страна на държавните органи с последици, чиито измерения тепърва ще се изчисляват.

Икономическата свобода по света леко намалява

Зорница Славова / 10.10.2014
България се нарежда на 40-то място от 152 страни, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2014”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2012 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.