"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 26.09.2014

Плоския данък се превръща в удобната „дъвка” в предизборните дебати, която позволява да се бяга от наистина проблемните и трудни теми. Това, което статистиката до момента показва за пропорционалния (известен още като плосък) данък върху доходите, е, че той работи успешно вече повече от шест години: генерира постоянен ръст на приходите от този данък в бюджета и стимулира хората да работят повече и да декларират доходите си.

Вдигането на осигуровките ще реши ли проблемите на пенсионната система?

Десислава Николова / 26.09.2014
Последните седмици отново се заговори за „наложителната” нужда от вдигане на осигурителните вноски за пенсия. Хорът на защитниците е предвождан от служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който през последните години, независимо от своето амплоа, последователно апелира за вдигане на осигуровките.

В омагьосания кръг на субсидираната заетост

Мария Неева* / 26.09.2014
Отново сме свидетели на харченето на милиони за предприемане на неефективни действия в даден сектор, без да се обръща внимание на същината на проблема. При липса на интерес за предприемане на дългосрочни политики проблемът с безработицата (както и други наболели въпроси) намира само повърхностно решение за кратък период.

Предложението на ДКЕВР кърпи дупки, но трябва цялостна стратегия

Калоян Стайков / 26.09.2014
Сегашното предложение за увеличение на цените на електроенергията изглежда като закърпване на една от дупките в системата. Това е нормално, тъй като не може да се очаква проблеми, трупани с години, да се решат от раз за няколко месеца. Именно това налага изготвянето на цялостна стратегия за покриването на недостига на финансов ресурс в електроенергетиката и осигуряване на предвидима и стабилна среда, в която секторът да работи нормално.

Игрите с минималните осигурителни доходи продължават

Зорница Славова / 26.09.2014
Министърът на труда самосиндикално продължава да се заиграва с минималните осигурителни доходи, въпреки че от 2008 г. насам те са увеличени двойно. Международният валутен фонд и Европейската комисия нееднократно съветваха системата да се преразгледа, защото води до негативни последствия за заетостта, особено на нискоквалифицираните работници.