"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

27.06.2014

ИПИ публикува доклад за напредъка на България по целите на стратегия Европа 2020 в областта на заетостта, образованието и бедността. Докладът анализира както ситуацията в страната по отношение на поставените цели, така и адекватността на провежданите политики за тяхното постигане.

Хватката върху тютюна се затяга

Николай Вълканов / 27.06.2014
По всичко личи, че животът на 42-то Народно събрание е към края си, но това по никакъв начин не намалява апетитите на управляващите партии към завземането на нови територии в икономиката. Този път дългата ръка на ДПС се протяга не просто към производството на тютюн, но се стреми да постави под свой контрол цялата верига – изкупуването на суровината, преработката, търговията със суров и преработен тютюн, вноса и износа на тютюневи изделия и на оборудването за производството им.

ИПИ обявява стипендиантско място за наскоро завършили в чужбина докторанти/магистри

27.06.2014
За пореден път Институтът за пазарна икономика беше определен като една от организациите, които ще имат възможност да предложат една стипендия за платена 6-месечна изследователска програма в рамките на Think Tank Young Professional Development Program. За времето на работата си в ИПИ избраният кандидат ще получава месечна стипендия.

КТБ – банкова драма в света на кроникапитализма

Петър Ганев / 27.06.2014
Ако направим въображаем тест и трябва да изберем между няколко опции какво предизвика срутването на КТБ – дали икономически и финансови резултати, масова паника сред народа или политически обвъразности и задкулисие, то едва ли някой с разума си би посочил нещо различно от третата опция.

На всяка цена токът няма да поскъпва

Калоян Стайков / 27.06.2014
През последните 15 месеца стана ясно, че ДКЕВР е готова да плати всяка цена само и само да намали разходите на домакинствата за електроенергия. Под „всяка цена” имам предвид финансови загуби и евентуални фалити на компании, изплащане на неустойки, съдебни санкции и такива от страна на Европейската комисия и т.н. А под „плати” имам предвид, частният сектор и населението да платят за неразумните регулаторни решения на комисията.