"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 06.06.2014

Дефицитът тази година е три пъти по-голям от дефицита миналата година и достига 864,5 млн. лева, което вече е повече от половината от планирания дефицит от 1,47 млрд. лева за цялата година. Големият въпрос, който неизбежно възниква, е как ще се овладеят харчовете, при положение че правителството планира да подаде оставка до няколко месеца?

Нови европейски пари за наука и образование

Зорница Славова / 06.06.2014
През 2014 г. започва изпълнението на нова оперативна програма, насочена към развитие на науката и образованието в България до 2020 година. Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР) ще се ръководи от Министерството на образованието и науката (МОН) и е с бюджет от 1,3 млрд. лева.

2014 – празнословие; 2015 – структурни реформи?

Петър Ганев / 06.06.2014
През последната година България предприе контрапродуктивни стъпки в почти всички сфери – спря пенсионната реформа; „замете под килима” Закона за училищното образование; допълнително попречи на възстановяването на заетостта чрез неадекватната политика на пазара на труда и неработещите минимални прагове; популизмът тотално измести разума в енергетиката, където има очевидни дефицити и се трупат явни и скрити дългове; поразпусна и бюджетната дисциплина, макар все още бюджетът да се движи в някакви рамки.

ИПИ ще посети Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово и Враца

05.06.2014
Между 9 и 19 юни 2014 г. екип от икономисти на ИПИ ще посети и организира поредица от кръгли маси в областите Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово и Враца. Обиколката е част от подготовката на третото издание на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвяно с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.