"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 30.05.2014

Решението на ДКЕВР от вчера, 29 май т. г. прилича на опит да се напише епикриза "за пред хората" на смъртник, който е на път да си отиде от този свят поради някаква срамна болест. Смъртникът, разбира се, е управлението на БСП и коалиция. Безизходицата настъпва засега само в един отрасъл - енергетиката. И решението е доказателство за този факт.

Бизнес климатът се подобрява чувствително през май

Десислава Николова / 30.05.2014
Рязкото подобрение на бизнес климата през май не е задължително да доведе до чувствително подобрение в представянето на икономиката и ускорение на икономическия растеж. Въпреки това данните за бизнес климата са безспорно добра новина, която може да бъде интерпретирана като поредния сигнал, че икономиката загърбва кризата все по-категорично.

ИПИ ще посети Благоевград, Пловдив и Стара Загора

30.05.2014
Между 8 и 12 юни 2014 г. екип от икономисти на ИПИ ще посети и организира поредица от кръгли маси в областите Благоевград, Пловдив и Стара Загора. Обиколката е част от подготовката на третото издание на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвяно с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Работникът на властта: лоялен и на купони

Петър Ганев / 30.05.2014
Изборите за Европейски парламент минаха и докато политиците се надпреварват да словоблудстват с изборните резултати, примерите за контролиран вот в страната и реакциите спрямо него като че ли са истинската новина от последната седмица. Случилото се в Бобов дол не е купуване на гласове, а пример за това как политици и функционери консумират власт, правейки зависими обикновени хора.

Пазарът на труда – светлина в дъното на дълъг тунел

Явор Алексиев / 30.05.2014
Ако текущият темп на възстановяване на работните места на годишна база се запази, то броят на заетите ще се изравни с този през първото тримесечие на 2008 г. някъде в началото на 2022 г. – т.е. след 8 години. Ако базовият сценарий на демографската прогноза на НСИ се сбъдне, коефициентът на заетост на населението над 15 г. ще достигне предкризисните си нива през 2017 или 2018 г.

Природен газ от шисти: социално - икономически въздействия за България

KC 2 Ltd . / 30.05.2014
Българската икономика и гражданите, които сега плащат висока цена (в сравнение с получаваните доходи), най-вероятно ще спечелят от добива на природен газ от шисти(ПГШ) в страната. Този доклад прави опит да покаже какви са разходите и ползите от подобна перспектива и което е още по-важно, разглежда съпътстващите ефекти върху българската икономика и благосъстоянието на населението.