"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 08.05.2014

Докато през втората половина на миналата година основната опасност пред изпълнението на бюджета бяха неговите приходи, тази година на дневен ред са отново разходите му. Ръстът на социалните разходи и изтеглянето на капиталовите разходи в периода преди изборите предизвиква очаквани асоциации за връзка между по-високите разходи и политическата обстановка.

Прогнозата на ЕК: бавно и мъчително възстановяване

Явор Алексиев / 08.05.2014
В ЕК явно са се примирили с липсата на желание за реформи в трудовото законодателство и сериозните структурни предизвикателства пред пазара на труда. В комбинация с прогнозата за забавяне на ръста на заплатите до около 3% през следващите две години и бавният ръст на БВП, перспективите за подобряване на благосъстоянието на домакинствата през следващите две години не изглеждат обещаващи.

Може ли майчинството да се удължи още

Зорница Славова / 08.05.2014
Българското законодателство предоставя пре-щедра подкрепа на майките по отношение на продължителността на платеното майчинство за отглеждане на дете и неговото удължаване не е нито икономически, нито морално обосновано. Нещо повече - дългото отсъствие на майките прави работодателите в България доста предпазливи при наемането на млади жени.

В памет на Гари Бекер... Икономическият начин да погледнем към живота

Петър Ганев / 08.05.2014
Само няколко месеца след като си отиде Роналд Коуз (виж тук), почина и друг Нобелов лауреат по икономика и светило в науката – Гари Бекер. Това, което безспорно отличава Гари Бекер, е, че той е един от пионерите в това да върне съвременната икономическата наука към изучаването на човека.