"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 21.03.2014

Фразата „държавен произвол” придоби напълно ново значение през изминалата седмица. Към досегашните му прояви като прилагане на двоен стандарт, „извиване на ръце” и др., вече може да се причисли и регулаторната политика, която прехвърля държавни задължения върху частни компании.

Повече износ на ток, но на по-ниска цена

Калоян Стайков / 21.03.2014
На фона на постоянно увеличаващите се инсталирани мощности, спадащото брутно производство на електроенергия и желанията за нови мощности като АЕЦ „Белене” и 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”, данните за цените и обемите на износа на електроенергия трябва да подействат отрезвяващо на самозабравилите се политици.

Дискусия „Цената на неравенството”

21.03.2014
На 19 март 2014 г. ИПИ и Фондация за свободата „Фридрих Науман”, със съдействието на Либертарианския клуб към УНСС, проведоха дискусия в УНСС на тема „Цената на неравенството”.

Криворазбраната реиндустриализация

Явор Алексиев / 21.03.2014
Преди да тръгнем да строим заводи е добре както родните, така и европейските политици да бъдат наясно с няколко основни тенденции, очертани по чудесен начин в годишния доклад на ЕК „Преглед на заетостта и социалното развитие в Европа”. Делът на заетите в средно и ниско-технологичните производства не само че няма да се увеличи през следващите години, а тепърва ще намалява.

Ще имаме ли ефективна администрация през 2020 – стратегия на правителството

Зорница Славова / 21.03.2014
Стратегията за развитието на държавната администрация до 2020 г. обещава и ежегодни годишни отчети по нейното изпълнение, както и оценка на резултатите. Намеренията са повече от добри и само можем да се надяваме, че това няма да е поредната безсмислена стратегия, която на всичкото отгоре препоръчва намаляване на стратегиите в България.