"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Николай Вълканов / 14.02.2014

На дневен ред е поредният опит за блокиране достъпа на нови играчи до пазара на земеделска земя в страната. Само седмица, след като нелепото решение за удължаване на мораториума върху покупката на земя от граждани на ЕС падна в Конституционния съд, депутати от БСП внесоха поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. С тях най-общо казано се въвежда изискване за уседналост като условие за закупуването на земеделски земи или гори.

Как и колко точно влияе икономическият растеж на ЕС върху българския износ?

Десислава Николова / 14.02.2014
Тези дни решихме да проверим и измерим връзката между икономическия растеж в ЕС като най-голям пазар за износа на България, от една страна, и износа на страната за общия пазар, от друга. Логичните очаквания са, че колкото по-висок е растежът на икономиката на ЕС, толкова и износът на България за общия пазар би следвало да бъде по-голям, т.е. връзката между двата показателя би следвало да е правопропорционална.

Напред към босненска пролет?*

Едо Омерчевич / 14.02.2014
Изглежда, че в момента се задава босненска пролет. Дни наред хората от цялата страна демонстрираха против правителството и призоваваха управляващите да напуснат. Изведнъж, обаче, демонстрациите се радикализираха. Сгради и пътища пламнаха. Бяха ранени както обикновени хора, така и полицаи. Архивни документи на босненските институции бяха обхванати от пламъци. Цялата административна система беше пред срив. В силно бюрократизирана страна като Босна, загубата на документи означава тотален колапс.

Отново ли АЕЦ „Белене”

Георги Босев / 14.02.2014
Оказа се, че в България изграждането на атомна електроцентрала, при всичките съмнителни ползи за обществото, може да става с партийно (конгресно) решение. Едва ли има много страни в света, освен Северна Корея например, които могат да допуснат това. И докато БСП (мандатоно­си­телят на правителството), несигурен в поведението на своя партньор ДПС в парламента, изчаква решението на Арбитражния съд по претенциите на Росатом, АБВ предприе енергични действия да осигури подкрепата на ГЕРБ.

Спад на наетите и ръст на заплатите в края на миналата година

Зорница Славова / 14.02.2014
Статистиката на НСИ показва, че по предварителни данни за последното тримесечие на 2013 г. броят на наетите лица намалява, а брутната заплата се увеличава. За едно тримесечие броят на наетите се е свил с 2,5% (спрямо предходните три месеца), което означава, че между октомври и декември 2013 г. работещите на трудов договор са намалели с малко над 57 хиляди души. Основната причина за това може да се търси в сезонната заетост в туризма и земеделието.

Какви са доказателствата за връзката между данъци и растеж?*

14.02.2014
Идеята, че данъците влияят на икономическия растеж, традиционно е обект на усилени дебати в пресата и поддръжническите групи. Причина за това до голяма степен са конкуриращите се теории за това какво движи растежа на икономиката. Някои споделят кейнсианската теория за фактори на растежа от страна на търсенето, други - неокласическата теория за факторите от страна на на предлагането, докато трети изповядват някаква комбинация между двете или нещо напълно различно. Фактите би трябвало да разрешат дебата, макар че икономиката е толкова комплексна, че на практика всяка теория може да намери подкрепа в данните.