"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 31.01.2014

Няма как да забравим разговора за принципите на демокрацията, просто защото ни се струва, че при задължителен вот можем да получим по-добри политици. Не е ясно как насилственото закарване на незаинтересовани хора до урните оправя демокрацията ни, но някак си се надяваме, че математиката е в наша полза. Задължителното гласуване би следвало да падне в Конституционния съд, тъй като хората имат „право да избират”, а не задължение.

Структурната безработица в България е факт

Явор Алексиев / 31.01.2014
Възстановяването на пазара на труда в България ще е бавен и мъчителен процес. Повишаването на броя на свободните работни места, придружен с повишаваща се безработица, показва, че работодателите изпитват затруднения да открият подходящи кадри, въпреки голямото наличие на безработни.

ЕС им е в устата, но провинциализъм – в главата

Калоян Стайков / 31.01.2014
Проблемът с липсата на някои лекарства не е причина, а следствие от държавната политика по отношение на заплащането на лекарствата в позитивния списък. Тя се характеризира с бавене на плащанията и трупане на дългове към доставчици; нестабилна регулаторна рамка и постоянни промени на страната, която договаря необходимите количества медикаменти – Министерството на здравеопазването, болниците, НЗОК; извиване на ръцете на търговците.

Нова стратегия: е-правителството до 2020 година

Зорница Славова / 31.01.2014
Нова стратегия, качена преди дни на Портала за обществени консултации предвижда електронното правителство в България да заработи до 2020 година. Това не звучи обнадеждаващо, а по-скоро изглежда като ново отлагане на въвеждането на реално е-правителство. Трябва да се отбележи, че България се опитва да внедри електронното управление от вече повече от 13 години и напредъкът досега се състои най-вече от писането на нов план и стратегия от всяко правителство.