"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Явор Алексиев / 24.01.2014

ЕК надали ще си позволи да каже в прав текст „всички сте маскари”. Но именно това е посланието, което прозира от тринадесетият доклад в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Има и друго: докато гражданите не възвърнат себеуважението си, политическата върхушка ще продължи да си разменя „червени картони” на техен гръб. Спорът кой от последните два доклада е по-критичен е безпредметен. И двата документа са толкова унизителни, че оставят усещането, че единствената причина, поради която някога ЕК би спряла наблюдението, е осъзнаването на факта, че си има работа с невменяеми.

Възстановяването в Европа – бавно, но мъчително

Явор Алексиев / 24.01.2014
Завръщането на европейската икономика към устойчив растеж и преодоляването на тежките последствия от кризата върху пазара на труда ще са изключително дълъг и бавен процес. За да бъдат поне на хартия конкурентоспособни на Германия, заплатите в някои от водещите европейски икономики (включително Франция) трябва да спаднат с някъде между 20 и 30%. В противен случай Германия ще продължи да се радва на висока заетост и ниска безработица, а пазарът на труда в периферните страни ще продължи да изнемогва.

Земеделието след 2015 г. – ще водим ли активна политика или ще се носим по течението?

Николай Вълканов / 24.01.2014
Средствата, с които страната ни ще разполага по линия на ОСП, могат да помогнат, но и много да навредят на селското стопанство. Така че не бива да се водим по течението и просто да спускаме общите параметри така, както са договорени в ЕС, а да се възползваме от многобройните възможности за гъвкавост.

Управление на слуховете: държавен дълг и валутен съвет

Красен Станчев / 24.01.2014
Тази седмица един симпатичен човек ме спря на улицата и ми зададе няколко въпроса за икономиката, защото чул определени твърдения за сегашното ѝ състояние по телевизията. Отговаряйки на въпросите на този човек, разбрах, че трябва да оборвам слухове.

Конкурс за стажанти в ИПИ за периода февруари - април 2014

24.01.2014
Какво предлагаме по време на стажа: - Работа в офиса на ИПИ; - Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; - Препоръка при успешно завършване на стажа; - Безплатно членство за една година за Икономическата библиотека на ИПИ и БМА