"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 17.01.2014

Още покрай дебатите за Бюджет 2014 представихме нашите притеснения относно идеята да се създава специален инвестиционен „фонд” за развитие на регионите. На всички е ясно, че фонд всъщност няма, а просто има един ресурс, който министрите могат да харчат както пожелаят, тоест без да питат парламента – законодателят им даде одобрение на сляпо и без изисквания. Тази седмица бе прието и постановлението на МС, което разписва „условията” за разходване на въпросните 500 млн. лв.

И превозвачите се хванаха на хорото

Явор Алексиев / 17.01.2014
Превозвачите са прави в две от констатациите си – пазарната среда е изкривена и контролните органи явно не си вършат работа. Субсидиите обаче не решават нито един от тези проблеми - напротив. НСАПБ е просто поредната жертва на изначално сбърканите устои на социалната система и липсата на политическа воля за реформи в други сфери като железопътния транспорт и пенсионната система. Както ясно се вижда от години насам, тази проблеми не могат да бъдат замазани с пари. С парите властта може единствено да си спечели време – докато пред парламента не се яви следващият протестиращ.

Селското стопанство през 2013 година

Николай Вълканов / 17.01.2014
Данните за 2013 г. дават пореден повод за размисъл върху ефектите от прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС в България и по-специално от прилагането на директните плащания на площ върху структурата на отрасъла. Видно е, че стимулите за производство са насочени основно в секторите зърнени и технически култури, което нарушава баланса в отрасъла и в земеползването. Все по-голяма част от субсидиите се преливат в собственитиците на земя, като делът на общите рентни плащания вече надминава 51% от субсидиите при 25% през 2008 г.

Икономическата свобода в България и по света леко се подобрява

17.01.2014
България е една от 43-те страни, които постигат най-високия си досегашен резултат в тазгодишното издание на Индекса на икономическа свобода на фондация „Херитидж” и списание „Уолстрийт Джърнъл”. В същото време страната ни е класирана с една позиция по-ниско от предходната година поради изпреварващия темп на реформи в други страни. Индексът се публикува за 20-та поредна година, като оценките за различните страни в тазгодишното издание се базират предимно на данни от 2012 година.

Пак затвор за укриване на осигуровки?

Петър Ганев / 17.01.2014
Проектът на нов Наказателен кодекс предвижда тежки наказания, разбирай затвор за работодателите, при укриване на осигуровки. Тук няма да навлизаме в детайлите на наказанието като размер на укритите плащания и брой години лишаване от свобода, тъй като те са нищожни спрямо самата идея – затвор за укриване на осигуровки.

Как (не) може да се развива туризъм

Зорница Славова / 17.01.2014
Държавата постоянно се опитва да развие родния туризъм с всякакви способи. За последните няколко години българският данъкоплатец плати за реклами в чужди медии, намаление на ДДС, изработване на лого, печатане на брошури, правене на интернет страници. В момента се кове и нова идея в Закона за туризма, която ще задължава туроператорите към офертите за почивки да включват поне едно предложение за културно-исторически туризъм.

Социалните помощи никога не са били двигател на растежа

Калоян Стайков / 17.01.2014
Като не ти минават номерата вкъщи, защото всички те познават, ходиш да си показваш мурафетите навън. Не, това не е народна мъдрост, но се налага като прийом на управляващите в България, които изпитват неудържима логорея, когато са извън страната, но пред местните медии, бизнес и общество са стряскащо лаконични. В последния такъв „моноспектакъл” играе вицепремиерът Даниела Бобева, която на конференция във Виена обяснява как правителството е доказало, че със социални разходи може да се стимулира потреблението и да се постигне икономически растеж.

Конкурс за стажанти в ИПИ за периода февруари - април 2014

17.01.2014
Какво предлагаме по време на стажа: - Работа в офиса на ИПИ; - Писане на статии, кратки резюмета, подпомагане на екипа от икономисти за извършване на проучвания, участие в публичните събития на ИПИ, срещи с интересни хора; - Препоръка при успешно завършване на стажа; - Безплатно членство за една година за Икономическата библиотека на ИПИ и БМА